Mali: Úřady otevřely masový hrob

4. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Maliské úřady nalezly masový hrob, který zřejmě obsahoval těla vojáků. Stalo se tak týden poté, co bývalý šéf vojenské junty byl zadržen v souvislosti s podezřením ohledně trestných činů, jichž se měla armáda dopustit.

Zdroj uvnitř justice tvrdí, že 21 těl bylo nalezeno poblíž vesnice Diago nedaleko posádkového města Kati (viz mapa). Kati leží asi 30 km severně od hlavního města Bamaka.

Reportér agentury Reuters v místě informuje, že mělký hrob hlídá policie. Obyvatelé Diaga tvrdí, že hrob je prázdný a úřady těla vyzvedly již v úterý.

Před týdnem byl bývalý šéf vojenské junty generál Amadou Sanogo, který v březnu 2012 vedl převrat uvrhnuvší zemi do chaosu, zatčen a obviněn ze spoluviny na únosu.

Vyšetřování proti Sanogovi je součástí úsilí nově zvoleného prezidenta Ibrahima Boubacara Keity obnovit civilní kontrolu armády. Ta je lidskoprávními organizacemi obviňována z nadměrného násilí a mučení během období po puči, kdy po 18 měsíců sever země okupovali povstalci.

Podle místního obyvatele Yacouby Coulibalyho vesničané již dávno informovali úřady o masovém hrobě.

Podle vysoce postaveného vojenského představitele prozkoumání hrobu nařídil soudce Yaya Karambe, který řídí vyšetřování Sanogova případu i několika dalších případů vojáků údajně spojených se zločiny.

Hlavním případem je zmizení mnoha vojáků během neúspěšného protipřevratu v dubnu 2012, který provedli stoupenci svrženého prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého, a také smrt vojáků během vzpoury v Kati letos v září.

Není jasná totožnost obětí nalezených v hrobě, ale může jít o vojáky, kteří podle informací organizace Human Rights Watch zmizeli v dubnu 2012. Výsadkové jednotky věrné svrženému prezidentovi byly tehdy ve státní televizi označováni za "žoldáky".

Poté co Sanogo předal moc přechodné vládě, vedl vojenský výbor s úkolem reformovat ozbrojené síly. V srpnu byl z této pozice odstraněn - krátce po zvolení nového prezidenta.

Chaos po Sanogově puči umožnil tuarežským a islamistickým povstalcům (druzí jmenovaní byli vyzbrojeni libyjskými zbraněmi a udržovali spojení s al-Kajdou) obsadit rozsáhlé oblasti na severozápadě země a zahájit odsud ofenzívu proti hlavnímu městu, kterou zastavila až francouzská intervence v lednu letošního roku.

Pokračující útoky na severu země ukazují na trvající hrozbu ze strany islamistů, zatímco rozpolcenost armády znamená, že prezident Keita bude muset provést rozsáhlé reformy, aby ozbrojené síly opět získaly akceschopnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7915

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2013