Dvě sociální demokracie. Kroužkujme

23. 10. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Propad volebních preferenci sociální demokracie v týdnu před volbami může působit i jinak, než odklonem od ní -- část nerozhodnutých voličů zmobilizuje, protože pocítí nutnost podpořit ji proti restauraci vlády Kalouska & spol. U části naopak posílí pochybnosti, protože stranu vnímají i jako subjekt, který vynáší k moci lidi zrazující jejich důvěru. Mají podezření, že na kandidátkách ČSSD (stejně jako na kandidátkách jiných velkých stran) jsou i lidé nedůvěryhodní, jejichž cílem je naplnit své osobní, mocenské a nesporně i existenční ambice.

Mám před sebou hlasovací lístek a vidím na něm jednak zasloužilé funkcionáře, kteří nikoho neurazí a jistě budou v parlamentě hlasovat tak, jak strana rozhodne, jednak relativně mladé lidi, u nichž vnímám stále ještě jistou svěžest, poctivost a snad i pracovitost a ochotu k potřebným změnám. Také však jednoho bafuňáře už od pohledu, za nímž vidím tendenci dělat politiku, která bude vyhovovat hlavně jemu a jeho zájmům.

Dostal jsem do schránky také jiný oranžový lístek: osočuje dva významné funkcionáře socdem polopravdami, které si běžný volič jednoduše nedokáže vyhodnotit. Vydavatel? Občanské sdružení "Pravda vítězí" - s falešným názvem adresou a IČ, které se v rejstříku nedá dohledat.

Vím, že volba sociální demokracie, pro niž se rozhoduje více než čtvrtina voličů, je kompromisem. Je evidentní, že ČSSD nechce změnu, ale jen měkkou opravu systému. Ke skutečné změně nicméně nemá potenciál žádná volební partaj s viditelnými preferencemi. Rozumný levicový volič, který nechce zahodit svůj hlas, má proto jen omezený výběr mezi sociální demokracií a komunisty. Jakkoliv však KSČM deklaruje program o poznání lepší, vidím na jejím hlasovacím lístku ve svém kraji kandidáty, jimž dýchají na záda stranické sekretariáty s Leninovými bustami.

Volič realista si svého kandidáta v moři internetu najde a vyhodnotí. Vybrat se dá a pak stačí už jen kroužkovat. Pokud bude odpovědných voličů dostatek, mohou přispět k tomu, aby v příštím parlamentu bylo šíbrů přece jen o něco méně a česká společnost se včetně té konkrétní partaje posunula přijatelným směrem.

0
Vytisknout
9157

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2013