Miloš Zeman na Ukrajině prosazuje protiruskou politiku

21. 10. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

Na Ukrajině se v souvislosti se Zemanovou návštěvou píše: "Не секрет, что Милош Земан взял на себя роль негласного адвоката Украины в Брюсселе. Он не упускает возможности заявить в СМИ, что наша страна обязана стать ассоциированным членом ЕС." ("Není tajemstvím, že Miloš Zeman přijal roli tichého advokáta Ukrajiny v Bruselu. Nevzdává se možnosti říkat v médiích, že se naše země musí stát asociačním členem Evropské unie.") Zeman tu otevřeně podporuje politiku, kterou odmítá Kreml, upozorňuje Veronika Sušová-Salminen. Putin už několikrát Kyjev před asociační dohodou varoval, s tím, že v bude chystat odvetu v podobě zavedení některých cel. Rusku se přibližování Ukrajiny EU velice nelíbí. Země je jejich tradiční oblast zájmu (mimochodem, historicky jsou kořeny ruské státnosti dnes situovány na území jiného státu, což nese Moskva s velkou nelibostí) a má v plánu konkurenční projekt Euroasijské unie.

Prošla jsem Aktualne.cz, server ČT, Novinky.cz a Lidovky.cz a nikdo se o tomto konkrétním kontextu nijak nezmiňuje. Zřejmě je to nedůležité a nehodné zaznamenání, poznamenává politoložka a dodává:

Ukrajinci si všimli i toho, že Zeman prohlásil, že Rusko nemá důvod k bránění evropské integrace Ukrajiny, tím spíš, když Rusko samo by se mohlo v perspektivě dvaceti let stát samo členem EU. Zeman to řekl v rozhovoru pro rádio Svobodná Evropa.

Vedle toho se na RBK Ukraina píše o tom, že ČR podporuje všechny směry vnější politiky Ukrajiny. Konkrétně integraci v EU a členství v Radě bezpečnosti OSN, jak sdělil Zeman. O Rusku už se tam nehovoří.

Zdroje: ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
10109

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2013