Walter Lacqueur: Evropa je v úpadku, ale odmítá si to uvědomit

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní vydání Spiegelu přineslo obsáhlý rozhovor s dvaadevadesátiletým historikem Walterem Lacqueurem, který se celý život zabývá Evropou. Podle něj si dnes slábnoucí Evropa odmítá uvědomit, jak velmi se vzdálila od postavení obdivovaného vzoru, v němž byla ještě kolem roku 2000, a jak malý vliv a reputaci v mezinárodní aréně, kde je vnímána jako slabá, dnes ve skutečnosti má. Měla by tomu přizpůsobit své ambice, protože v nadcházející turbulentní době bude velice zranitelná.

"Stal jsem se historikem poválečné éry v Evropě, ale Evropa, kterou jsem znal, už neexistuje. Má kniha "Z ruin Evropy" zveřejněná v roce 1970, končila optimistickým hodnocením budoucnosti. Později, v roce 2008, byla zveřejněna kniha "Poslední dny Evropy: Epitaf pro starý kontinent". K tématu jsem se vrátil v mé poslední knize, "Po pádu: Konec evropského snu a úpadek kontinentu". Sled titulů pravděpodobně říká vše. -

Evropa nebude pohřbena v popelu jako Pompeje nebo Herculaneum, ale Evropa je v úpadku. Je nepochybně děsivé uvědomit si její bezbrannost tváří v tvář nadcházejícím bouřím. Poté, co byl tak dlouho centrem světové politiky, hrozí dnes starému kontinentu, že se stane pěšákem."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9862

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2013