Ruský právník, zavražděný Putinovými úřady, byl posmrtně shledán vinným z "neplacení daní"

15. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Zavražděný ruský právník a whistleblower Sergej Magnickij a jeho londýnský zaměstnavatel byli v Rusku shledání vinnými z "neplacení daní". Magnickij byl r. 2009 zavražděn v ruském vězení a jeho zaměstnavatel William Browder má od roku 2005 zákaz cestovat do Ruska.

Magnickij pracoval pro Browderův londýnský Hermitage Capital Management Fund a odhalil daňový podvod ve výši 230 milionů dolarů, kterého se dopustilo ruské ministerstvo vnitra a ruští daňoví inspektoři, kteří zneužili dokumenty ukradené při razii ve firmě Hermitage Capital. Magnickij a Browder pak byli obviněni, že daňový podvod spáchali oni. Magnickij byl uvězněn v jednom z nejtvrdších ruských vězení, opakovaně mu byla odmítnuta lékařská péče a ve vězení zemřel. Prezidentská komise pro lidská práva později získala důkazy, že by mučen. Většina státních úředníků, kteří se na daňovém podvodu, který Magnickij odhalil, podíleli, byla povýšena a dostala různé státní ceny.

Nynější posmrtný rozsudek nad Magnickým a Browderem je vyvrcholením dlouhodobého úsilí zdiskreditovat oba muže. Browder vede globální kampaň s cílem potrestat ruské vládní činitele za Magnického smrt. Úspěšně se Browderovi podařilo přesvědčit americkou vládu, aby zakázala vstup do USA ruským činitelům, kteří se na podvodu podíleli. Nesmějí si také otevírat v USA bankovní účty. Rusko se pomstilo zákazem adopce ruských dětí Američany.

Browder býval největším zahraničním stoupencem Vladimíra Putina, avšak nyní poukazuje na to, že "podnikat v Rusku znamená buď se stanete součástí kriminálního režimu, anebo obětí kriminálního režimu. V Rusku nelze podnikat, aniž by se člověk vážně nezkompromitoval, anebo riskoval vážné osobní nebezpečí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7703

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2013