Snowden požádal v Rusku o dočasný azyl

16. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Americký whistleblower Edward Snowden požádal v Rusku o dočasný azyl, uvedl jeho právník. Anatolij Kučerena, právník, který je členem Veřejné komory, poradního orgánu Kremlu, konstatoval, že Snowden poslal žádost o dočasný azyl ruské federální migrační službě. Služba se k žádosti nijak nevyjádřila. Kučerena sdělil tiskové kanceláři Associated Press, že se setkal se Snowdenem v tranzitní zóně na letišti Šeremetěvo a Snowden předložil žádost o azyl po této schůzce. Dodal, že ruské právo neobsahuje žádnou konkrétní časovou lhůtu, do níž by žádost o azyl musela být zpracována.

Minulý pátek na setkání s aktivisty z mezinárodních lidskoprávních organizací uvedl Snowden, že požádá o dočasný azyl Rusko, do té doby, než bude moci odcestovat to jednoho z jihoamerických států, které mu azyl nabídly.

Není jasné, proč Snowden s podáním žádosti o azyl otálel až do nynějška.

Snowdenův pobyt v Rusku vedl k ochlazení už tak chladných americko-ruských styků. Pokud by Rusko Snowdenovi azyl poskytlo, znamenalo by to další napětí mezi oběma zeměmi před jejich setkáním v Moskvě a pak znovu na summitu G20 v Petrohradě.

V pondělí charakterizoval Putin Snowdenův přílet jako nevítaný dárek, vnucený Rusku Spojenými státy. Uvedl, že Snowden přiletěl do Moskvy s úmyslem cestovat dál do jiné země, ale Spojené státy zastrašily jiné země a donutily je, aby mu zabránily v další cestě.

Putin už dříve uvedl, že Snowden může v Rusku dostat azyl pouze potud, pokud přestane zveřejňovat další informace. Snowden pak svou původní žádost o azyl stáhl. Během pátečního setkání s lidskoprávními aktivisty zdůraznil Snowden, že nepoškodil zájmy Spojených států a že nemá v úmyslu je poškozovat.

Venezuela, Bolivie a Nikarague nabídly Snowdenovi azyl, ale dostat se do těchto zemí bez přeletu přes americké území či přes území amerických spojenců by bylo obtížné. Spojené státy zrušily Snowdenův pas.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7932

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2013