Poslanec podle soudu může korumpovat nebo být korumpován

16. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ta otázka ještě dneska stála pro velkou část rozdělené české společnosti takto: je nabídnutí lukrativního postu poslanci (a přijetí lukrativního postu poslancem) za to, že se vzdá mandátu a umožní tak vládě vládnout, korupcí, nebo ne? Státní zastupitelství a soud, který umožnil vzít do vazby trojici Fuksa, Šnajdr a Tluchoř byli přesvědčeni, že o korupci mělo jít a že je to třeba vyšetřit. Kromě případu Nagyová právě tenhle případ, kdy uplácejícím měl být sám premiér, vedl k pádu Nečasovy vlády. Nikdo ovšem nezpochybňoval, že když poslanec přijme za složení mandátu přímo peníze, že to korupce je. Dnes už víme, že pokud k takovému jednání dojde na půdě Poslanecké sněmovny, vztahuje se na ně podle rozhodnutí Nejvyššího soudu poslanecká imunita.

Spravedlnost jako služka moci?

16. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Spravedlnost nemůže existovat jen pro jednu stranu, ale musí platit pro obě."
Eleanor Rooseveltová

Už jsem zmínil, že boj proti korupci může být snadno politicky zneužit, což se někdy nechápe. Indikátorem takového vývoje by - přirozeně jen zcela hypoteticky - byl například fakt, že by v nějaké vzdálené cizí zemi došlo k odsouzení bývalých poslanců za relativně nepěkný politický "deal" a nad vyšetřováním kauzy přitom jakoby dohlížela vláda, jejímuž vícepremiérovi přes noc zčistajasna přistálo na účtu pět milionů kreditů. Leč v tom druhém případě se jakoby vůbec nic neděje. Není korupce jako korupce. Korupce našich politických protivníků je naprosto nejkorupcovatější, kdežto ta malá, ale naše, to jsou jen takové prkotiny, kterými by se zabýval leda idiot. Jejich korupci ztrestejme, o naší nemluvme.

Tento odtažitý a abstraktní myšlenkový experiment ovšem poukazuje k otázce, zda je korupce tím největším možným politickým zlem, nebo případně existuje ještě něco horšího. Mám za to, že korupce je hnusná a odporná a zaslouží si odsouzení (ne vždy nutně soudní), nicméně vůbec nejde o tu nejnebezpečnější věc pod sluncem. Existují i mnohem horší.

Například jednostranné zneužití justice k vytvoření mocenského monopolu jediného politického směru...

Žaneta Šubjaková: Do týdne mi hrozí katastrofa

16. 7. 2013

čas čtení 5 minut

Aktutně mi do týdne hrozí katastrofa. Vzhledem k tomu, že všechny naše peníze šly na splátky, nebylo z čeho platit nájem. Pronajímatel čekal a my postupně dluh umořujeme. Ale již čekat nehodlá. A tak mi na konci tohoto týdne, pokud neseženu 17000 Kč, odpojí vodu a následně nejspíše i vypoví nájemní smlouvu.

Jsem ze své situace zoufalá, píše nám Žaneta Šubjaková, jejíž rodina se dostala v důsledku onemocnění jejího manžela do neřešitelné finanční situace. Jsme si vědomi, že dílčím řešením systémový problém, za nějž jsou vinni politici, neodstraníme. Nicméně, co máme dělat: čtenářům předkládáme její situaci, jak nám o ní napsala:

Bohužel jsem před několika dny byla podvedena i nějakým asi finančním poradcem, který mi údajně chtěl pomoci. Poslala jsem mu 1000 Kč jako nějaký poplatek a tím to taky skončilo. Řeší to moje banka a předala jsem to i Policii, i když vím, že s tím moc neudělají.

Co se týče aktuální situace, zrušila jsem stavební spoření, které bylo na mou dceru, takže mi banka vyplatí asi 4000 Kč (ale, nehorázně, zřejmě až za čtvrt roku, jak jsme nedávno zjistili na případě u České stavební spořitelny, pozn. JČ). Možná vyhádá i můj druh mimořádné vyplacení části finančních prostředků, které má na životním pojištění. Prý by to mělo být 5 - 6 tisíc po odečtení daně.

Druh si půjčku vzít nemůže, je v insolvenci.

Já jsem zapsaná v registru (jsem spoludlužníkem u konsolidace, kterou má druh do insolvence zahrnutou) a navíc pokud budu podávat návrh také, tak další půjčka by nyní byla nejspíše vnímána jako podvod z mé strany.

Navíc další půjčka rozhodně není řešení.

No a rodina moje i druha nám pomohla už tolik, že už nemůžou víc.

Chápu, že je Vaším zájmem ověřit, že jsou informace od lidí, kteří Vám píší pravdivé.

Mé jméno je v registru dlužníků.

Jméno mého druha Jan Holeňa je v insolvenčním rejstříku.

Pokud budete moci o mé situaci něco napsat a uvést i číslo mého účtu 208490010/0600, budu Vám vděčna.

Zde jsou informace o tom, jak se Žaneta Šubjaková do své neřešitelné situace dostala. Je to výmluvnou obžalobou nelidskosti režimu, který dnes v České republice vládne:

Snowden požádal v Rusku o dočasný azyl

16. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Americký whistleblower Edward Snowden požádal v Rusku o dočasný azyl, uvedl jeho právník. Anatolij Kučerena, právník, který je členem Veřejné komory, poradního orgánu Kremlu, konstatoval, že Snowden poslal žádost o dočasný azyl ruské federální migrační službě. Služba se k žádosti nijak nevyjádřila. Kučerena sdělil tiskové kanceláři Associated Press, že se setkal se Snowdenem v tranzitní zóně na letišti Šeremetěvo a Snowden předložil žádost o azyl po této schůzce. Dodal, že ruské právo neobsahuje žádnou konkrétní časovou lhůtu, do níž by žádost o azyl musela být zpracována.

Montérky

16. 7. 2013 / Milan Daniel

čas čtení < 1 minuta

Církevní hodnostáři jistě s potěšením zaznamenali, že stát vydal na základě tzv. restitučního zákona, přijatého proti vůli velké většiny občanů, první pozemky.

Občané se k tomu staví jinak. Protože je v médiích není slyšet, pomáhají si všelijak. Třeba inzeráty. Tenhle je z prodejny Pramenu v městečku Slatiňany u Chrudimi.

Co vše se (ne)rozpouští

16. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Ve středu 17. července budou mít poslanci možnost důstojně ukončit stávající politickou krizi a zmírnit vypjaté emoce ohledně údajného neústavního postupu prezidenta republiky. Ten přitom pouze v souladu s Ústavou ČR využil možnost pověřit sestavením vlády někoho mimo parlamentní strany -- a učinil tak proto, že měl výhrady ke 101 podpisům, které by sice většinu vládě M. Němcové dávaly, které se ale mj. opírají o hlas Petra Nečase. Expremiéra, který bagatelizoval a zpochybňoval policejní vyšetřování, jež se ho bezprostředně dotýká -- a nadále v této činnosti pokračuje.

Podpořte finančně provoz Britských listů

Čtenost BL roste, finanční podpora od čtenářů klesá: To není udržitelné

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Statistiky čtenosti BL za období 1.-30.6. 2013 ve srovnání s obdobím 1.-30.6. 2012. Přírůstek čtenářů je označen zeleně:

Statistiky čtenosti BL za období 10. 7. 2012-10.7. 2013 ve srovnání s obdobím 10.7. 2011-10.7.2012. Přírůstek čtenářů je označen zeleně:



Milí čtenáři,

Jak vidíte z výše uvedených obrázků, čtenost Britských listů stoupá. Za měsíc je nyní navštíví 303 000 individuálních čtenářů, za rok přes tři miliony individuálních čtenářů. Je nám však tak trochu trapné muset připomínat, že provoz serveru nemůžeme vést zadarmo. Stojí to určité minimální částky. Například zaznamenává-li server Britských listů 34 milionů pageviews ročně, znamená to dost podstatné účty za elektřinu, nemluvě o tom, že prostě potřebujeme aspoň minimální provozní náklady. Čtenáři, kteří nás čtou ve stále větších počtech, by si měli uvědomit, že i když samozřejmě Britské listy neprovozujeme pro zisk, příspěvky na minimální provozní náklady potřebujeme.

Za Britskými listy nestojí žádný investor ani podnikatelský manipulátor. Jsou jedním z mála zpravodajských a analytických portálů, vycházejících v češtině, které nemají politickou agendu a nepodporují žádné podnikatelské či politické seskupení či stranu.

Pokud se finanční příspěvky Britským listům od čtenářů nezvýší, do takových dvou měsíců přestane být reálné server provozovat. Mnoha lidem v ČR by to jistě přišlo velmi vhod.

Pokud považujete za důležité, aby Britské listy dále fungovaly, prosím, přispějte finančně na náš účet. (Dluh, který dočasně vznikl provozními náklady Britských listů exekutorskému projektu, uhradil v červenci 2013 exekutorskému projektu šéfredaktor z vlastní kapsy.)

Účet Britských listů je v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Můžete též přispět z mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Neposílejte eura do pražské banky ze zahraničí, poplatek je astronomický. Děkujeme.

Jan Čulík

šéfredaktor

Tak to v kapitalismu chodí

15. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Panové z B.L., pokud nemáte peníze na vydávání Vašeho listu, tak to ukončete a neplakejte, že nemáte peníze! Já také pracoval ve fabrice a celých 32 let, a co se stalo? Nebylo peněz na provoz, tak se fabrika zavřela a lidi se propustili.Je to sice tristní, ale tak to dnes v tom kapitalismu chodí.Tak prosím nežebrejte o peníze, myslím si, že na trhu Vás nahradí nějaký další list, píše Miroslav Zagora.

Romové dnes u nás představují obětního beránka

16. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Jsem rád, že tak často a věčně přispíváte svými názory proti stále se rozšiřujícím fašistickým názorům v české společnosti, píše Ivan Novotný. Je potřeba se ovšem ptát po počátku těchto vypjatých postojů. Já osobně cítím základ v první řadě v přehnaném a stále na odiv vystavovaném individualismu. Přeci teze, že si každý za vše může sám a každý je odpovědný jen sám za sebe, nakonec vede k diskriminaci slabších - a to ne pouze na základě rasové odlišnosti.

Čeští občané nejsou levicoví

16. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Moje odpověď na email pana Novotného může být pouze spekulací, nemyslím ale, že většina českého obyvatelstva je levicového zaměření, totiž nějakým takovým západním, relativně otevřeným způsobem. Znovu a znovu se mi potvrzuje, že určující zkušeností a určujícím způsobem života byl pro většinu české populace život za Husákovy normalizace a k němu obyvatelstvo nyní nostalgicky vzhlíží, po traumatické zkušenosti posledního čtvrtstoletí s "kapitalismem" (českého typu), který je do značné míry zklamal a který se zdiskreditoval.

Hašek a jeho podmínky pro Rusnoka

16. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Moc nerozumím tomu, proč se s premiérem Rusnokem schází zrovna první místopředseda Michal Hašek a dává mu podmínky, za kterých ČSSD podpoří jeho vládu. Kde je předseda Sobotka nebo ještě lépe: kde je společné prohlášení vedení ČSSD v tak zásadní věci, jako jsou podmínky pro vyjádření důvěry vládě? Takové podmínky mají být sděleny se vší vážností veřejnosti jako zásadní politické rozhodnutí, které dává signál voličům, nikoli jako soukromá věc mezi premiérem a prvním místopředsedou nejsilnější opoziční strany.

Nejobscénnější platy dostávají bankéři v Británii:

Více než 2400 britských zaměstnanců bank mělo r. 2011 plat vyšší než 26 milionů Kč ročně

16. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Více bankéřů v Británii dostávalo r. 2011 plat ve výši více než 1 milionu euro ročně než v jakékoliv jiné zemi Evropské unie, konstatoval Evropský bankovní úřad

Došlo k obnovení kontroverze ohledně platů zaměstnanců bank poté, co vyšlo najevo, že více než 2400 bankéřů v londýnské City dostávalo r. 2011 plat ve výši více než 26 milionů Kč - 1 milion euro - ročně. Je to třikrát tolik bankéřů než v jakékoliv jiné zemi Evropské unie.

Celkem odpovídá oficiální charakteristice EU jako "osob s vysokými platy" v Evropské unii celkem 3175 zaměstnanců bank. Ti všichni dostávají plat vyšší než 1 milion euro ročně. Ze všech těch bankéřů jich 2436 pracuje ve Velké Británii. Ostatních 739 pracuje v ostatních zemích Evropské unie. Druhé největší soustředění bohatě odměňovaných bankéřů je v Německu, kde dostávalo v roce 2011 plat větší než 1 milion euro 170 bankéřů. Ve Francii to bylo 162 bankéřů. V osmi zemích Evropské unie neexistují žádní bankéři, jejichž plat by byl vyšší než 1 milion euro. V zemích, nejhůře postižených bankovní krizí, totiž na Kypru, v Řecku, v Portugalsku a v Irsku - vydělávají někteří bankéři více než 1 milion euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K čemu má ČSSD předsedu?

15. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

"KVV ČSSD Ústeckého kraje si je plně vědoma, že nejlepším řešením pro naši zemi v současné politické a hospodářské krizi jsou předčasné volby. V případě, že by se ČSSD nepodařilo zajistit podporu v PSP pro rozpuštění Sněmovny, jsme přesvědčeni, že je třeba udělat vše, aby nedošlo k pokračování vlády Nečase bez Nečase či jiných pravicových vládních alternativ. Jsme přesvědčeni, že je třeba se spolupodílet na záchraně naší země a konat v zájmu občanů ČR, a tak aktivně vyjádřit podporu vládě Jiřího Rusnoka."

Na tomto se usneslo vedení ústecké krajské organizace ČSSD. Stručně a jasně vyřčené stanovisko, na kterém není co měnit a které říká srozumitelně pozici ČSSD při všech myslitelných variantách vývoje. Problém možná je, že stanovisko krajské organizace musel formulovat "prostořeký" poslanec Jaroslav Foldyna a předseda krajské organizace Radek Scherfer, zatímco předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se stanoviskem celé strany lavíruje tak nesrozumitelně, že nikdo vlastně neví, zda vládu nakonec sociální demokraté podpoří, nebo ne.

Krajskému výkonnému výboru záchrany naší země

16. 7. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 4 minuty

Štěpán Kotrba správně kritizuje nerozhodnost a váhavost předsedy ČSSD, jehož stanoviska k aktuálnímu politickému vývoji jsou setrvale neurčitá. Snad se vyjádří alespoň ke stanovisku krajského výboru své vlastní strany. Jaká slova si doba žádá? Mám vlastní představu, kudy by se měly ubírat cesty předsedovy odpovědi.

Ohrožování parlamentní demokracie

16. 7. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Také se rádi oddáváte parlamentní demokracii a jejímu ohrožování? Také jste měli někdy ohroženou parlamentní demokracii? Některým občanům se to stává dost často, že je někdo rozčílí, když ohrožuje jejich parlamentní demokracii. A nebývají sami.

Podívejte se například na některé parlamentní demokraty, jak se rozčilují nad ohrožováním parlamentní demokracie. Pokud ji ohrožují oni sami, je vše v pořádku, ale když by jim někdo chtěl bránit v jejich ohrožování parlamentní demokracie, je oheň na střeše. A správně! Je to ovšem čirý nerozum, který toto oprávněné jednání nehodlá pochopit. Chce to trochu fištrónu, abyste tomu rozuměli. Přece si nenecháme vládnout od hlupáků!

Jsa akademicky vzdělán též ve věcech parlamentní demokracie, nevidím na tom nic divného, když se ohrožuje demokracie. Dobře si pamatuji moudrá slova zakladatelů naší parlamentní demokracie, kteří nám jsou skvělými vzory parlamentních demokratů.

Pošle prezident ke dnu stovky poctivých firem?

15. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Od pátku 12.7.2013 leží na Hradě k podpisu prezidenta připravená novela zákona o pohonných hmotách. Jde o zákon, který zavádí celoplošnou kauční povinnost pro všechny distributory pohonných hmot. Zjednodušeně -- kdokoli, kdo bude chtít obchodovat s pohonnými hmotami (kromě čerpacích stanic), bude nejprve muset u státu deponovat 20 milionů korun. A teprve poté dostane "povolení" věnovat se svému obchodu.

Poslanci i senátoři, kteří pro zákon zdvihli ruku, obvykle argumentovali miskami vah. Na jedné misce ležel prospěch státu, omezení daňových úniků, nastavení rovných pravidel na trhu. Na druhé pak vynucená likvidace stovek dosud poctivých, mnohdy rodinných firem, které se provinily jen tím, že si dosud nevydělaly oněch potřebných 20 milionů, píše Ivan Indraček.

Co vlastně bude navráceno?

16. 7. 2013 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Veřejnoprávní Česká televize doprovází své zprávy o vracení církevního majetku ilustračními záběry katolických kostelů, mší a oltářů, naposled dnes.

Pokud jsem správně pochopil, hlavní částí navracených hodnot tvoří peníze, pak lesy, pole, různé nemovitosti. Kostely, oltáře i mešní roucha měla římsko-katolická církev k dispozici i za minulého režimu. Žádám tudíž jako koncesionář, aby byly zprávy o navracení majetku doprovázeny záběry skutečného majetku, který se vrací, tedy lesů, polí, domů a peněz. Záběrů šustících pětitisícových bankovek má ČT ze svých ekonomických pořadů dost.

Taky by nám mohli ukázat ty dluhopisy, o nichž mluví výše uvedená zpráva.

Kromě toho by se měly ukazovat majetky navracené jiným církvím, aby v tom ta římsko-katolická nebyla sama.

Na ruském Dálném východě probíhají největší vojenské manévry od zániku SSSR

15. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Na ruském Dálném východě probíhají masivní vojenské manévry, největší od zániku Sovětského svazu. Prezident Vladimir Putin překvapivě nařídil toto cvičení 12. července, aby byla otestována připravenost všech sil Východního vojenského okruhu. Účastní se jej námořní síly, strategické bombardéry, protiraketová obrana, taktické a strategické rakety, pěchota a obrněná bojová vozidla, výsadkové jednotky i oddíly ochrany proti zbraním hromadného ničení. Celkem jde o 160 000 vojáků, 1 000 tanků, 130 letadel a 70 námořních plavidel.

Propuštění George Zimmermana vyvolalo v amerických městech demonstrace

15. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Poté, co byl na Floridě propuštěn George Zimmerman, který zastřelil teenagera Trayvona Martina, se v pondělí konaly demonstrace v celé řadě amerických měst. Většinou byly pokojné. Ve Washingtonu uvedlo ministerstvo spravedlnosti, že zkoumá, zda má dostatečné množství důkazů pro to, aby mohl být Zimmerman stíhán u federálního soudu poté, co ho osvobodila porota u státního soudu na Floridě.

Zimmermannův případ se dotýká celé řady aktuálních politických problémů v Americe, mj. celonárodní debaty o rasismu, o občanských právech a o rozšíření střelných zbraní. U soudu na Floridě se rozhodovalo na základě několika klíčových otázek, mimo jiné i té, zda jednal Zimmerman v sebeobraně. Zimmermanovi právníci argumentovali, že ke konci potyčky mezi Zimmermanem a Martinem byl Martin agresorem, rozbil mu nos a hlavu na betonovém chodníku.

Prokurátoři líčili Zimmermana jako zuřivého aktivistu, který "už měl dost" série krádeží v uzavřené komunitě Twin Lakes a který omylem předpokládal, že Martin je "kriminálník, který se chystá něco provést".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Merkelová požaduje přísnější ochranu osobních údajů

15. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropská komise silně podpořila požadavek německé kancléřky Angely Merkelové na zavedení přísnějších zákonů na ochranu osobních dat. Internetové společnosti by měly mít povinnost zveřejňovat, komu poskytují informace.

Viviane Reding, komisařka EU pro otázky spravedlnosti, naléhala na členské země Evropské unie, aby podpořily požadavek Merkelové na přísnější ochranu osobních dat. Firmy jako Facebook a Google by měly mít povinnost zveřejňovat, komu poskytují data, a to nejen v zemi, kde jsou registrovány.

Islamističtí militanti na Sinaji využívají politické krize v Egyptě. Armáda plánuje ofenzivu

15. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Rostoucí sebedůvěra islamistických militantů na egyptském Sinajském poloostrově se projevila 10. července, když se pokusili zabít generála Ahmada Wasfyho, velitele Druhé polní armády zodpovědné za tuto oblast. Využili přitom operačního prostoru vzniklého kolapsem bezpečnostní infrastruktury spojeným s pádem Husního Mubaraka před dvěma lety. Svržení a zatčení exprezidenta Mursího poskytlo salafistickým militantům ještě větší příležitost k prosazování jejich zájmů.

Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce se distancuje od údajného testování MMS proti malárii

15. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Po mém článku o šarlatánské metodě MMS, která údajně léčí "všechny nemoci" a o níž se lze v angličtině dočíst jenom to nejhorší, mj. i to, na jakých podvodech stojí, mi psalo mnoho čtenářů, snažících se MMS nějak obhájit. Jeden z nich se oháněl článkem z AC24.cz, podle nějž se v Ugandě konaly testy MMS na malárii pod dohledem Červeného kříže. Obrátil jsem se tedy na Český Červený kříž (ČČK) s prosbou o vyjádření. Dr. J. Hornychem mi pak bylo posláno komuniké "Mezinárodní federace ČK&ČP na dotaz ČČK, týkající se údajného testu MMS na malárii" níže uvedeného znění. Ukazuje se tedy, že zprávy o účinnosti MMS jsou postavené na ohavných lžích.

Premiérova "malá" domů, aneb Starosti Nečasovy domácnosti

15. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jestliže konzervativní a ke katolické víře se hlásící expremiér Nečas našel svoje životní štěstí v paní Nagyové (třeba okouzlen jejími lidskými kvalitami), kvůli které ohlásil svůj rozvod, bylo by asi nelidské mu to nepřát. Má možnost se znovu, aspoň tedy civilně, oženit na rozdíl od homosexuálů, kteří se nemohou s tím, koho milují, vzít ani jednou, a to kvůli blábolení o rodinných hodnotách a posvátnosti rodiny z úst takových konzervativních nečasů. Problém ovšem nastává, jestliže expremiér platil svou partnerku z veřejných peněz částkami, které byly v odměnách mnohonásobky jejího platu ( podle informací na Ihned.cz to bylo až 273 tisíc celkový plat vs. 33 590 Kč normální plat hrubého).

USA blokují francouzský návrh zabránit multinacionálním firmám v neplacení daní

15. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Francii se nepodařilo získat z US podporu pro návrh přísných nových mezinárodních daňových předpisů, které měly zabránit především digitálním firmám, jako je Google a Amazon, aby se vyhýbaly placení daní ve většině zemí. Návrh OECD měl být předložen na nadcházejícím summitu G20, avšak Spojené státy ho odmítly podpořit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obamův tajný seznam osob určených k zabití

15. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Tzv. "dispoziční matrice" je složitá síť osob podezřívaných z terorismu, kteří mají být zabiti americkými bezpilotními letadly, anebo zajati a vyslýcháni. Britská vláda na Obamově programu spolupracuje. Britům s dvojím občanství britská konzervativní ministryně vnitra Teresa Mayová odebírá britské občanství. Pak už je Británii jedno, co s těmi lidmi Američané udělají.

Oliver Stone ve videu pro Americký svaz občanských svobod:

Nesmíte nečinně přihlížet likvidaci svobod ve Spojených státech

14. 7. 2013

čas čtení 1 minuta



Překlad:

Dovolte mi, abych vám položil velmi jednoduchou otázku. Vadí vám, že vás vláda špehuje? Před třiceti lety by bývalo skandálem jen položit takovouto otázku. Pokud jste zažili Watergate, pokud jste četli zprávy z církevních výborů, víte, jak nebezpečné to je, když je vláda nekontrolovatelná. Vláda zneužívá naší zapomnětlivosti. Neschválili jsme čtvrtý dodatek k americké ústavě proto, abychom ochraňovali ty, co před námi něco chtějí skrývat. Schválili jsme ten dodatek, který všeobecné soudní příkazy a neomezené špehování zakazuje. Protože víme velmi dobře, jak nebezpečná je nekontrolovatelná vláda. Otázkou není: Máte něco, co musíte skrývat? Otázkou je, zda my ovládáme vládu, anebo zda vláda ovládá nás.

Nezapomínejte, že tento boj je součástí toho, co nás jako národ definuje. Tento stát je produktem vzpoury, protože Británie vnucovala Američanům příliš silnou nadvládu. Osvobodili jsme se a vytvořili systém vlády, jehož cílem bylo ochraňovat svobodu. Historie našeho státu je neustálým bojem o to, abychom této hodnotě zůstali věrni.

A jednomu z těchto klíčových okamžiků tohoto boje čelíme právě teď. Nedávná prozrazení nám umožnila nahlédnout do gigantické špehovací mašinérie naší vlády. Je to mašinérie, která likviduje naši svobodu.

Pokud vás to znepokujuje, a znepokojovat by vás to mělo, musíte bezodkladně napsat svému poslanci v Kongresu. Požádejte ho, aby bylo sledování domácích komunikací amerických občanů zrušeno.

Nebudu nečinně přihlížet tomu, jak jsou naše svobody špehovacím programem NSA likvidovány. Ani vy byste tomu neměli nečinně přihlížet.

Zdroj: ZDE

Zabijte si svého černocha

15. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Měli bychom si uvědomit, že v sobotu 13. července 2013 bylo stále ještě v USA považováno za legální pronásledovat a pak zastřelit neozbrojeného mladého černocha, který byl na cestě domů z obchodu s nákupem, a to proto, že se vám neíbil,píše komentátor Gary Younge v deníku Guardian.

Loňské usmrcení sedmnáctiletého Trayvona Martina bylo tragické. Ale v Obamově éře poskytuje osvobození George Zimmermana alespoň jasnost. Hlavní fakta tohoto případu totiž jsou nekontroverzní. 26. února 2012 se Martin vracel domů, ozbrojený jen plechovkou ledového čaje a pytlíkem Skittles. Zimmerman ho pronásledoval se zbraní v ruce, protože si myslel, že je to zločinec. Martin se mu postavil na odpor. Došlo k potyčce. Zimmerman ho zastřelil.

Český rozhlas: To se nám to žere suši za peníze koncesionářů....

12. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Symfonický orchestr Českého rozhlasu vyjel 18. června na měsíční zájezd do Japonska. Podle jednoho ze devíti tiskových výstupů z této akce okouzlil pod vedením svého šéfdirigenta Ondřeje Lenárda publikum v tokijské Suntory Hall, když hudl Smetanovu Vltavu z cyklu Má vlast a Dvořákovou 9. symfonii "Z Nového světa". To je v úplném pořádku. Státní a kulturní propagace je jeho úkolem, ne-li jediným důvodem azylu v ČRo. SOČR je profesionální těleso a v Japonsku nemůže nemít úspěch. Českým symfonikům lze jen vyjádřit úctu za odvedenou práci. Nicméně jako banda příživníků bez znalosti japonštiny i japonského kinderštube letěli na výlet do exotické země i "běloši" - pracovníci tiskového oddělení a předseda Rady Ratiborský.

Ponaučení: Pokud nebudete chtít být přítěží pro státní kasu, stát vás za to potrestá

13. 7. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

PS. Petr Novák k níže uvedenému článku dodává:

Vzhledem k reakcím na můj článek (viz níže) si dovoluji doplnit jednu důležitou věc, kterou asi většina reagujících přehlédla. Mně a priori nevadí to, že stát vymáhá dluh na člověku za zdravotní pojištění. Je to každého věc, jestli platí zdravotní pojištění, i když nemá příjem. Tedy pokud na to má...

Mně vadí to, že člověku brání stát dluhy splatit tím, že mu nevydá živnostenský list, pokud má dluhy vůči státu nebo jeho úřadům. Vlastně toho dotyčného posouvá do oblasti šedé ekonomiky. Nemůže podnikat a nemá práci, bude tedy podnikat "na černo". Co jiného mu zbývá?

Na to mi odpovězte. Máte řešení? Já nechci soucit pro mého kamaráda, ale řešení.

A stát přichází minimálně o daně ze zisku. Možná malé, ale určitě není můj kamarád sám v podobné situaci.


Včera jsme měl zajímavý rozhovor s mým kamarádem, který ještě před rokem pracoval v bance, píše Petr Novák. Měl slušný plat a byl spokojen. Z banky odešel. Myslel si, že najde lepší práci. Nenašel. Je bez práce. Nebere podporu a není hlášen na úřadu práce. Díky tomu mu vznikl dluh na zdravotním pojištění. Nevadí, řekl si, a šel si zažádat o živnostenský list. Když není práce, tak budu podnikat. Ale to byl velký omyl. Úřednice mu řekla, že má dluh, a proto nedostane živnostenský list. Ponaučení? Berte sociální dávky. O jakoukoli výhodu od státu se perte. Nenechte státu ani ten chlup, protože pokud naopak nebudete chtít být přítěží pro státní kasu, tak vás za to stát potrestá.

Jak se (ne)brání demokracie

13. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 21 minut

Úřednický kabinet Jiřího Rusnoka je sestaven a bude hledat podporu většiny poslanců. Má vyhlídky na úspěch, či je předem odsouzen k nezdaru? A jaké karty vytáhnou jednotliví aktéři, kteří tvoří naši parlamentní scénu?

Při kladení těchto otázek bychom neměli zapomínat na kontext, v němž padají. Tímto kontextem je rozsáhlé a stále pokračující policejní vyšetřování, jež se bezprostředně dotýká našich politických špiček. Toto vyšetřování je opakovaně ze strany Nečase, Kalouska, Blažka či Němcové napadáno a kritizováno jako neopodstatněné a především neoprávněné.

Washington kritizoval Rusko, že "poskytlo Snowdenovi platformu pro propagandu"

13. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Bílý dům otevřeně kritizoval Rusko za to, že "poskytlo Edwardu Snowdenovi v pátek platformu pro propagandu" poté, co bylo americkému whistleblowerovi umožněno setkat se na letišti v Moskvě se zástupci humanitárních organizací. Několik hodin předtím, než měl Barack Obama promluvit o Snowdenovi telefonicky s Vladimirem Putinem, kritizovali otevřeně vysocí američtí činitelé Moskvu za to, že Snowdenovi umožnila setkat se za přítomnosti novinářů se zástupci mezinárodních lidskoprávních organizací.

Britští konzervativci vytvářejí "nepřátelské prostředí pro imigranty"

13. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalá liberálnědemokratická ministryně v britské vládě Sarah Teatherová ostře kritizovala plány britské vlády zabránit přistěhovalcům k získávání bytů, zdravotní péče a dalších základních služeb. Odhalila, že interní vládní pracovní skupina pro přistěhovalectví se původně jmenovala "Pracovní skupina pro nepřátelské prostředí", protože bylo jejím explicitním účelem učinit Británii nepřátelským prostředím pro přistěhovalce. Tato pracovní skupina byla vytvořena na "přímý příkaz premiéra Camerona".

Hovořila také o plánech vlády zavést "kauci", kterou by museli v Británii platit příchozí přistěhovalci. Teatherová také prozradila, že v novém zákoně, zavedeném před rokem, podle něhož si britští občané smějí do země přivézt manžela či manželku ze země mimo EU pouze, pokud vydělávají v Británii aspoň 18 600 liber ročně (46 500 Kč měsíčně), původně prosazovali konzervativci platovou hranici 40 000 liber ročně (100 000 Kč měsíčně) a snížili ji pouze na nátlak koaličních liberálních demokratů. I tak působí tento zákon potíže tisícům britských občanů s manželskými partnery pocházejícími mimo země Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Snowden: Americká vláda protizákonně blokuje mé právo na azyl

12. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Taťána Lokšinová z organizace Human Rights Watch sdělila novinářům, že jí kontaktovalo cestou na letiště Šeremetěvo americké velvyslanectví, které na ni naléhalo, aby sdělila Snowdenovi, že "Snowden není obráncem lidských práv, není whistleblower, porušil zákon a musí být pohnán k odpovědnosti". Lokšinová to sdělila Snowdenovi, který reagoval, že "chápe, že americké úřady na situaci pohlížejí tímto způsobem, avšak naprosto s tímto přístupem nesouhlasí."

Americký whistleblower Edward Snowden konstatoval, že američtí činitelé vedou kampaň, jejímž cílem je zabránit mu využít nabídek na politický azyl, které obdržel. Na moskevském letišti Šeremetěvo se setkal se zástupci mezinárodních lidskoprávních organizací. Oznámil, že požádá o dočasný azyl v Rusku, než mu bude zajištěna bezpečná cesta do Venezuely.

Snowden uvedl v prohlášení, že žádá o azyl v Rusku, protože nemůže cestovat do Latinské Ameriky, kde mu Venezuela poskytla azyl. Předchozí žádost o azyl v Rusku odmítl poté, co Moskva si dala podmínku, že může zůstat pouze potud, pokud Snowden přestane zveřejňovat americké informace.

Kreml v pátek tuto podmínku zopakoval: "Pan Snowden by hypoteticky vzato mohl zůstat v Rusku, pokud nejprve naprosto upustí od činnosti, která poškozuje naše americké partnery a americko-ruské vztahy a zadruhé, pokud o azyl sám požádá," řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

"Chce tu zůstat, dokud nebude moci odletět do Jižní Ameriky," uvedla Taťána Lokšinová z organizace Human Rights Watch.

Nečas se definitivně odrovnal

12. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Myslím, že expremiér Nečas se definitivně odrovnal, když ve svém dnešním prohlášení tvrdí, že vrchní státní zástupce Ištvan je osobně zodpovědný za společenské a zdravotní důsledky vazby pro lidi, obviněné a zadržované v případu Nagyová. Jenže státní zástupce musí konat svou práci a soud rozhoduje o tom, zda jeho návrhy na vzetí do vazby toho či onoho jsou v souladu s tím, co je jeho práce. Jestliže soud souhlasil se vzetím do vazby, pak Ištvanův návrh na vzetí do vazby byl prostě správný.

K politické situaci v ČSSD

12. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Je třeba si přiznat, myslím si, že k činnosti v politice, má-li vést k realizaci nějakých cílů, patří nutně schopnost uchopit moc, byť samotné uchopení moci může výrazně snížit možnost prosazení původních politických cílů, zejména jsou-li ty cíle ušlechtilé. Samozřejmě samotné uchopení moci nestačí, neboť kormidlo se vzpírá vedení a má svou vůli, danou různými "spodními proudy", a kormidelník zřejmě musí hledat nějakou synergii různých proudů, aby mohl překonat proudy jiné.

Chcete vzbuzovat důvěru, ale vzbuzujete vztek a opovržení

Vytřete Milošovi zrak, rozpusťte sněmovnu

12. 7. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Českým internetem koluje údajný přepis o návštěvě tandemu ODS Němcová - Kuba u Miloše Zemana v Lánech. Bez ohledu na to, je-li to přepis autentický, nebo ne, vyplývá z něj to, co je zcela evidentní i bez záznamů pochybného původu: Miloš Zeman jasně deklaroval, že tato vláda nemá potřebnou legitimitu a nepochybně udělá vše, co bude v jeho silách, aby reinstalaci předchozí vlády v jakékoliv kosmeticky upravené alternativě zabránil.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37280