Vyzbrojí USA ty, proti nimž deset let bojovaly?

20. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Vnitřní štěpení syrské opozice dále pokračuje. Nyní se rozpadá i islamistická Fronta an-Nusra, nejdůležitější vojenská složka povstalců. Zatímco zpočátku ji irácká al-Kajda podporovala, nyní začala vytvářet paralelní struktury s odlišným cílem a zaměřením. Al-Nusra stále primárně bojuje proti Asadovu režimu, avšak al-Kajda zahrnující zahraniční bojovníky pod politickým vedením Ajmana az-Zavahrího se stará především o protizápadní džihád, který chce rozšířit mimo území Sýrie. Žádná politická dohoda o míru je nezajímá. Je tedy otázka, zda pro Západ ještě vůbec dává nějaký smysl uvažovat o pomoci silám, proti nimž donedávna deset let bojoval v Iráku. Ale navzdory tomu není vyloučeno, že k tomu opravdu dojde.

Povstalci teď požadují dodávky zbraní jako podmínku své účasti na jakýchkoliv mírových jednáních. A v USA dosáhl tlak na Obamu takové intenzity, že bude tomuto požadavku jen těžko odolávat. Asadovy síly právě přešly do ofenzívy a Asad sám nejeví žádnou ochotu ustoupit, přičemž propagandisticky využívá izraelských náletů na syrské území. Během příštích měsíců se vojenská situace bude pro režim posílený novými nepravidelnými jednotkami nejspíše vyvíjet příznivě a za jinak stejných okolností nebude mít důvod přistupovat na žádné ústupky.

Potíž je v tom, že ani dodávky západní výzbroje zřejmě nemusí mít rozhodující význam a povstalci i s nimi mohou prohrát.

A přesto tyto zbraně mohou být už velmi záhy namířeny proti svým původcům na nějakém úplně jiném místě než v Sýrii...

0
Vytisknout
9739

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2013