Firma Amazon bude znovu pozvána kvůli neplacení daní na kobereček do britského parlamentu

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Poslanci britské Dolní sněmovny znovu vyzvou ředitele firmy Amazon, aby v parlamentu odpovídala na otázky týkající se jejího daňového statusu v Británii poté, co zjistilo vyšetřování deníku Guardian, že podnik platí v Británii minimální daně. V roce 2012 zaplatila firma Amazon v Británii pouze 3,2 miliony liber daní a uvedla, že objem jejího prodeje v Británii měl hodnotu 320 milionů liber. Avšak svým investorům firma sdělila, že objem jejího prodeje v Británii měl hodnotu 4,2 miliardy liber.

Firma Amazon obdržela od britské vlády dotace v hodnotě 2,5 milionu liber a daňové úlevy na výstavbu nových skladišť. Platila by v Británii více daní, jenže veškeré její prodeje jsou účtovány skrze Lucembursko. Celkem firma Amazon vybrala od britských zákazníků na internetu za poslední čtyři roky 12 miliard liber.

Amazon tvrdí britskému daňovému úřadu, že nemá v Británii "trvalé sídlo". Má tam však trvalé sídlo a zaměstnává tam 4191 trvalých zaměstnanců a před Vánocemi dalších 10 000 dočasných zaměstnanců. Všichni britští zákazníci však jsou fakturováni "z Lucemburska".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5298

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2013