Důvěra v Evropskou unii mezi Evropany rychle klesá

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V důsledku hospodářské krize výrazně poklesla důvěra evropské veřejnosti v evropský projekt. Vyplývá to z průzkumu washingtonského Pew Institute. Výrazně roste nedůvěra mezi jednotlivými evropskými zeměmi. Respektovaný Pew Research Institute ve Washingtonu varuje, že podpora pro Evropskou unii mezi Evropany za poslední rok poklesla ze 60 procent na letošních pouhých 45 procent.

V analýze nazvané "Nový nemocný v Evropě: Evropská unie" Pew Institute dokazuje, že podpora pro evropské sjednocení dnes rapidně klesá ve Francii. "Dlouhá hospodářská krize vyvolala odstředivé síly, které vedou ke konfliktům mezi jednotlivými evropskými národnostmi. Francouzi už nejsou jednotni s Němci a obráceně. Jižní národy Španělska, Itálie a Řecka jsou stále více odcizeny a frustrovány Bruselem, Berlínem a tím co považují za neférový hospodářský systém.

Organizace Pew Institute se v březnu dotazovala 7600 lidí v osmi zemích - v Německu, ve Francii, v Británii, v Itálii, ve Španělsku, v Polsku, v Řecku a v České republice.

V roce 2009 zastávalo 43 procent Evropanů názor, že hospodářská integrace jejich zemi posílila. V roce 2013 si to myslí jen 29 procent Evropanů. V roce 2012 zastávalo 47 procent Evropanů názor, že šéf jejich státu dobře zvládá hospodářskou krizi. Dnes si to myslí jen 27 procent Evropanů. V roce 2007 zastávalo 41 procent Evropanů názor, že hospodářská situace jejich země je dobrá. Dnes si to myslí 15 procent Evropanů. V roce 2007 mělo 68 procent Evropanů pozitivní názor na Evropskou unii. Dnes je to 46 procent Evropanů.

Komická je tabulka stereotypů v Evropské unii. Občané ve všech dotazovaných zemích odpověděli na otázku, která země je nejnápomocnější a nejslitovnější vůči svým občanům, že jejich. :)

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu: Jan Čulík, Česká republika nemá v obyvatelstvu západních zemí informované, strategické spojenceZDE

0
Vytisknout
7947

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2013