Britští konzervativci nevylučují, že svrhnou Camerona

2. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Po špatných výsledcích ve čtvrtečních doplňovacích volbách v anglickém městě Eastleigh, kdy se konzervativní kandidát umístil až jako třetí, za vítězným liberálním demokratem a za kandidátem euroskeptické UK Independent Party (UKIP) varují někteří konzervativní poslanci, že vyvolají hlasování o šéfovi strany, pokud občané budou reagovat zlobně na vládou připravovaný rozpočet na příští rok, který bude zveřejněn 20. března. K volbě nového šéfa Konzervativní strany by muselo dojít, pokud by ji požadovalo 46 konzervativních poslanců.

"Pokud bude Cameron dál pracovat špatně, nastane v květnu problém," vyjádřil se jeden vysoký konzervativní poslanec. Konzervativní poslanci si stěžují, že Cameron "opouští konzervativní hodnoty". Náměstek předsedy Konzervativní strany Michael Fabricant, který se účastnil předvolební kampaně v Eastleigh, napsal na Twitteru: "Hlas konzervativců je zamlžený, není jasný. Nešíří jasně základní konzervativní politiku či principy."

Konzervativní poslankyně Eleanor Laingová, která se ostře staví proti sňatkům homosexuálů, nedávno povolených rozhodnutím parlamentu, řekla v rozhlase: "Sociální změna musí přijít evolučně, ne diktátem od vlády. Zraňuje to lidi, kteří chtějí věřit v Konzervativní stranu jako organizaci, která je reprezentuje."

Konzervativní poslanec Douglas Carswell zdůraznil: "Chtěl bych, aby se naše strana zaměřila daleko více na otázku životní úrovně. Ta podle mého klesá. Lidé hlasují proti konzervativcům, protože jim klesají příjmy."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7791

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2013