USA dělí od "fiskálního útesu" pouze hodiny

28. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Republikánští lídři ve Sněmovně reprezentantů ve čtvrtek na tiskové konferenci informovali, že se k jednání o rozpočtu vrátí v neděli v půl sedmé večer místního času - a tak budou mít 29,5 hodiny na nalezení kompromisu s Obamovou administrativou, který by odvrátil balík automaticky zavedených úsporných opatření známých jako "fiskální útes". Ekonomové varují, že úsporný balík uvrhne americkou ekonomiku a s ní pravděpodobně i celý svět do recese.

Pokud se nepodaří na poslední chvíli dosáhnout kompromisu, Američany čeká zvýšení daní z příjmu a bolestivé škrty ve federálních výdajích od 1. ledna. Technicky vzato, je však možné, aby byl rozpočtový kompromis schválen i později.

Podle lídra republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Johna Boehnera by měl nejprve konat Senát ovládaný Demokratickou stranou a buď schválit, nebo novelizovat legislativu, kterou už sněmovna schválila. Pokud to neudělá a předá je prezidentovi v jejich současné podobě, budou podle něj novelizovány a vrátí se nazpět do sněmovny, která je buď schválí, nebo opět novelizuje.

Obama v reakci na Biehnerovo vyjádření, podle nějž rozhovory jsou ve slepé uličce, zkrátil rodinnou oslavu na Havaji a kontaktoval telefonicky klíčové politické figury.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8741

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2012