Odvolání Karolíny Peake jako střet mezi Kalouskem a Nečasem?

21. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Já čtu odvolání Karolíny Peake jako střet mezi Kalouskem a Nečasem. Možná tam Kalousek a Peake stoupli na palec nějak i Klausovi, a ten zatlačil. TOP09 premiéra v jeho kroku rozhodně nepodpořila. Objevují se také informace, že si Peake chtěla na ministerstvo přivést lidi z okolí bývalého ministra Bartáka, který měl blízko ke Kalouskovi. Myslím, že všechno nasvědčuje tomu, že Peake chtěla rychle obsadit ministerstvo a zbavit ho Vondrova odkazu.

Nečas dnes na opožděné tiskovce k odvolání Peake jasně řekl, že si nepřeje změnu směřování ministerstva tak, jak ho určil Vondra. Rozhodně se však přepočítal v Peake, což je špatná zpráva o premiérovi (copak ji nezná dost dlouho?). Ještě horší zpráva o premiérovi je však to, že sice k Peake ztratil důvěru jako k ministryni obrany, stojí však o ní ve vládě jako o ministryni pro boj proti korupci, protože tam se prý osvědčila. To ukazuje, jak si váží boje proti korupci, ale i to, jak zbaběle nadbíhá straně LIDEM (tím spíše se mi zdá, že ho k bleskovému odvolání Peake někdo donutil, asi prezident, a že to nešlo přímo z Nečase). Dokonce se snížil k tomu, že prý on by také mohl selhat jako ministr nějakého rezortu.

Chce se mi dodat: pak by ale selhal i premiér, který by zrovna ho do toho rezortu jmenoval. Strana LIDEM reagovala lidsky pochopitelněji a vyzvala své ministry k odchodu z vlády k 10. lednu. Je otázka, zda to udělají, když už máme zkušenost s ministrem dopravy za LIDEM Dobešem, který volání své strany po svém odstoupení ignoroval (ostatně i Peake ignorovala totéž volání své vlastní strany, když byla ještě ve VV). Je to prostě fraška. Vláda postavená na nikým nevolené straně LIDEM, premiér, který neumí odhadnout "političku" této strany, s níž sedí ve vládě jako s člověkem, odpovědným za boj proti korupci, a ministerstvo obrany, které je dlouhodobě podezříváno jako doupě té nejhorší korupce. Prostě hnus.

0
Vytisknout
10248

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012