Druhé kolo: Někde se kandidáti neshodnou na ničem, jindy je nerozeznáte

17. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Koho volit

Praha, 17. 10. 2012 -- V řadě senátních obvodů do druhého kola postoupili kandidáti s téměř totožnými názory, jindy jsou rozdíly propastné. Ukazuje to web Volební kalkulačka, který voličům spočítá shodu jejich názorů s postoji kandidátů. Před víkendovými volbami si Volební kalkulačku vyzkoušelo přes 150 000 voličů.

Například předseda agrární komory Jan Veleba (nestraník) odpověděl shodně jako jeho protikandidát Tomáš Škaryd (ČSSD) jen v 7 otázkách z 38, které Volební kalkulačka obsahuje. Zatímco Veleba by třeba chtěl zrušit Ústav totalitních režimů, Škaryd nikoli. Jindy je názorový průnik kandidátů ve druhém kole minimální. Jiří Dolejš (KSČM) se s Danielou Filipiovou (ODS) shodnout jen ve věcech, jako je omezení imunity či dostavba Temelína.

"Volební kalkulačka dobře ukazuje názory méně známých kandidátů. Málokdo asi ví, že například Libor Michálek (Piráti) souhlasí s přijetím zákona o vyrovnaném státním rozpočtu nebo nechce, aby se u nás platilo eurem," říká Kamil Gregor, analytik a tiskový mluvčí sdružení KohoVolit.eu, které Volební kalkulačky vyvíjí.

"Kde do druhého kola postoupil kandidát pravice a levice, najdeme rozdíly v otázkách daní či církevních restitucí. V obvodech s komunistickým a sociálně demokratickým kandidátem se zpravidla liší názory na vystoupení z EU a NATO," podotýká Kamil Gregor.

"Chtěli jsme, aby se voliči nerozhodovali jen podle úsměvů na billboardech. Při vývoji kalkulačky jsme se inspirovali v Německu a v Nizozemsku, kde si Volební kalkulačky běžně vyzkouší více než třetina voličů," uzavírá Kamil Gregor.

Volební kalkulačku si každý může snadno vložit na svůj web. Stačí následovat link http://volebnikalkulacka.cz/embed/, kde najdete i návodnou videoukázku. Vložení je snadné i pro běžného uživatele internetu. Probíhá na stejném principu jako vkládání videí z YouTube.

0
Vytisknout
6907

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012