Evropský komisař rezignoval kvůli podezření z korupce

17. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropský komisař pro zdravotnictví John Dalli, bývalý maltský obchodník, včera rezignoval kvůli podezření z korupce. Ta se měla týkat zákonů regulujících prodej tabákových výrobků. Dalli se hodlá očistit před soudem.

Dalli rezignoval poté, co kontrola zjistila, že věděl o pokusu o korupci v souvislosti s novou legislativou týkající se švédského tabákového výrobku známého jako snus.

Snus je bezdýmný tabák prodávaný v papírových sáčcích, které si uživatelé vkládají pod horní ret. V EU s výjimkou Švédska je tento produkt zakázán. Švédsko si při vstupu vymohlo v rámci EU výjimku.

Podle informací Evropské komise Dalli rezignoval bezprostředně po zveřejnění obvinění. Není doloženo, že by byl do kauzy přímo zapleten, ale o celé věci věděl. Ten ovšem "kategoricky" odmítá, že by s ní měl cokoliv společného.

Vyšetřování zahájila stížnost švédského výrobce tabákových produktů Swedish Match. Podle ní se maltský obchodník pokoušel využít kontaktů s Dallim k získání finanční výhody od této firmy výměnou za nátlak na Dalliho ohledně ovlivnění legislativy regulující prodej snusu.

Podle kontrolních orgánů Dalli o těchto pokusech věděl a nehlásil je.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6535

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012