Nesmysly o Hongkongu

22. 8. 2012 / Petr Fiala

čas čtení 1 minuta

Srovnávat srpnovou okupaci Československa s procesem sjednocováním Číny je prostě absurdní! Pokud vím, obyvatelé Hongkongu mohou studovat na britských vysokých školách za stejných podmínek, jako rodilí Britové.

Měli snad mladí Češi a Slováci po roce 1968 takové možnosti? ptá se Petr Fiala, který dlouhá léta žil na Tchajwanu. Článek správně uvádí, že předseda Výkonné rady je jmenován vládou, sídlící v Pekingu. Autor dále uvádí: "Obyvatelé této bývalé britské kolonie sice mohou protestovat a také protestovali, mají formálně svobodu slova a shromažďovací právo, bylo několik velkých demonstrací, ale efekt to zatím bohužel nemělo příliš velký..."

V jedné větě se tu směšuje několik věcí, se zjevným úmyslem ukázat, že práva obyvatel Hongkongu jsou čistě formální. To samozřejmě není pravda! První předseda Výkonné rady byl donucen v roce 2005 resignovat, a to právě na základě občanských protestů. Něco úplně jiného samozřejmě je, že ne každá demonstrace vede k rezignaci funkcionáře, proti kterému je namířena.

Psát o South China Morning Post je zbytečné - každý, kdo čte v angličtině, si tyto skvělé noviny může najít na internetu a přečíst. Kéž by i v dnešní ČR byly alespoň jedny noviny této úrovně!

Češi zřejmě svému neuniknou svému osudu - po starosti o svobodu na Tchaj-wanu a v Tibetu jim teď ještě bude položena na srdce taky tisková svoboda v Hongkongu!

Kdysi jsem psal o tom, že se v ČR o Číně publikují téměř výhradně nesmysly. Velmi mě mrzí, že Britské listy nejsou v tomto ohledu výjimkou!

0
Vytisknout
8985

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2012