Mario Draghi: Euro je "nezvratitelné"

27. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Mario Draghi: Euro je "nezvratitelné" Mario Draghi, prezident Evropské ústřední banky, řekl ve čtvrtek, že euro je "nezvratitelné" a přislíbil, že udělá všechno, co bude v jeho silách, aby ho zachránil. Draghi zdůraznil na konferenci o globálních investicích v Londýně, kterou uspořádala britská vlda, že "V rámci našeho mandátu je Evropská ústřední banka připravena udělat všechno, čeho je zapotřebí, na záchranu eura. A věřte mi, bude to stačit."

V důsledku jeho prohlášení posílilo euro o 1 procento vůči dolaru na $1.2315 a také posílilo vůči ostatním hlavním měnám. Náklady na španělské a italské dluhy poklesly poté, co Draghi signalizoval, že je Evropská ústřední banka připravena jednat k uklidnění trhů s obligacemi.

Draghi poukázal na to, že je eurozóna daleko silnější, než za co ji lidé považují, a že pokrok za poslední půlrok byl "pozoruhodný". "Poslední summit byl skutečným úspěchem, protože poprvé šéfové všech 27 zemí zdůraznily, že jedinou cestou z této krize je intenzivnější integrace Evropy. To znamená, že daleko více národní suverenity bude realizováno na nadnárodní úrovni."

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
9311

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2012