Syrské vládní jednotky obkličují Aleppo

27. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrská armáda obkličuje Aleppo a připravuje se k útoku, zatímco povstalci, kteří se v druhém největším urbánním centru drží již týden, hromadí munici a léky. Na město útočí dělostřelectvo a bitevní vrtulníky. Podle opozičních aktivistů zde bylo zabito čtrnáct osob.

Opozice hlásí, že město obkličují mechanizované a tankové jednotky, kterým údajně přicházejí posily. Z Damašku aktivisté informují o bojích v poslední baště povstalců, při nichž údajně zemřelo dvacet osob včetně pěti dětí a čtyř žen.

(Jednotky obkličující Aleppo nebyly blíže identifikovány, ale končící boje v Damašku naznačují, že Asad prostě předisponovává podstatnou část "tvrdého jádra" své armády z hlavního města do další hlavní "čistící" operace. Povstalci se vyznačují mnohonásobně redundantními decentralizovanými organizačními strukturami, které jsou v mnoha jiných ohledech, zejména zahraničněpolitických, spíše na překážku; v tomto kontextu nicméně potenciálně umožňují zahltit a paralyzovat armádní systémy řízení a velení velkým množstvím současných hrozeb srovnatelné úrovně důležitosti na různých místech. Namísto toho Asadovi jeho zcela rutinní postup, při němž je vždy jasné, kudy zrovna vede hlavní fronta, sebevražednou operací maximálně usnadnili. Příští na řadě by mohl být Homs - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8714

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2012