Asad zřejmě zůstane u moci přinejmenším dva roky

29. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bašár al-Asad může vydržet víc, než si jeho oponenti myslí - a s tichým souhlasem Západu obávajícího se o bezpečnost nových produktovodů vedoucích přes syrské území. Podle zdroje podrobně seznámeného s jednáním o možném předání moci Američané, Rusové a Evropané připravují návrh dohody, která by Asadovi dovolila zůstat u moci přinejmenším další dva roky - výměnou za politické koncese pro Írán a Saúdskou Arábii v Libanonu a Iráku, napsal Robert Fisk.

Rusko si zajistí zachování námořní základny v Tarsu a vztahy s každou vládou, která v Damašku případně s podporou Íránu a Saúdské Arábie vznikne. Poslední koncesi Rusů představuje zásada, že Asad nesmí být v jakékoliv příští syrské mocenské struktuře klíčovou figurou. Západ tak akceptoval Asadovo prezidentství výměnou za dohodu, která by měla zabránit občanské válce.

Informace ze Sýrie nasvědčují tomu, že syrská armáda je teď v defenzívě; ozbrojenci z řad islamistů a nacionalistů zabili nebo zavraždili přinejmenším 6 000 vojáků. Existují nepotvrzené zprávy o tom, že tisíce povstalců teď procházejí výcvikem vedeným žoldnéři v Jordánsku na západní "protiteroristické" základně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7697

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012