Podmínky pro záchranu španělských bank "mají být dohodnuty do týdne"

9. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Politikové se obávají, že pokud by nejednali rychle, kolaps Španělska by vyvolal řetězovou reakci, která by strhla i Itálii a zlikvidovala euro.

Základní rysy dohody o dramatické záchraně Španělska budou dohodnuty o tomto víkendu. Konečná částka, která má zachránit španělské banky, bude k dispozici do týdně, uvádějí zdroje v Madridu a v Bruselu. Vládnou obavy, že pokud by se nepodařilo zachránit španělské banky, vedlo by to ke globální hospodářské krizi, která by postihla i USA a Čínu. Obě země naléhají na Evropu, aby podnikla radikální kroky na ukončení své dluhové krize.

Evropští politikové připravují "lehčí verzi" záchranného balíčku pro Španělsko, která nemá mít tak přísné podmínky jako předchozí záchranné balíčky pro Portugalsko, Řecko či Irsko. Španělsko očekává předběžnou finanční injekci 40 miliard euro pro své banky. Peníze zřejmě přijdou z Evropského instrumentu pro finanční stabilitu. Podle šéfa španělské banky Santander Emilia Botina by 40 miliard euro nyní stačilo, ale nová recese za poslední tři roky by dále poškodila bankovní systém, který trpí množstvím nesplatitelných dluhů v důsledku bubliny způsobené horečnou výstavbou nemovitostí.

Ratingová agentura Fitch odhaduje, že Španělsko potřebuje další kapitál ve výši asi 50 - 100 miliard euro, i když část těchto peněz by mohly poskytnout španělské banky samotné.

Bude to poprvé, co má být použit mechanismus určený přímo na restrukturalizaci národních bank a je nejasné, co za to budou činitelé EU požadovat. Podle odborníků se španělské vládě nepodaří vyhnout se externímu řízení španělské ekonomiky. "Budou muset být podmínky, protože co jinak řeknou Němci svým voličům?" řekl Santiago Carb= z univerzity v Granadě.

Očekává se, že Španělsko bude muset provést reformu důchodů, bude muset zvýšit spotřební daň, zmenšit státní správu, v níž pracují tři miliony Španělů a zavést další drastické rozpočtové škrty. Znepokojení nad stavem španělských bank zřejmě povede k tomu, že ze správních rad bank budou odstraněni politikové.

Nezaměstnanost ve Španělsku dosahuje už 24 procent a další škrty zřejmě povedou k jejímu zvýšení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5431

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2012