Obama: Evropa musí jednat rychle, aby zabránila hospodářskému kolapsu

8. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropa musí jednat bezodkladně a odstranit svou hospodářskou krizi, uvedl v pátek americké prezident Barack Obama. Požadoval, aby Evropa posílila své banky a naléhal na Řecko, aby zůstalo v eurozóně. Obama promluvil k reportérům v Bílém domě v situaci, kdy zřejmě Španělsko o víkendu požádá činitele EU o finančních záchranu svých bank, které se octly v krizi. "

"Existuje východisko z této krize," řekl Obama. "Tato rozhodnutí jsou v rukou evropských politiků. Vědí, že je naléhavě nutné, aby bezodkladně jednali. Existují konkrétní kroky, které musejí učinit právě v tuto chvíli, aby zabránili zhoršení situace. Jedním z těchto kroků je, že je okamžitě nutné vložit kapitál do oslabených bank."

Prezident uvedl, že je v "trvalém kontaktu" s evropskými politiky a se svými vlastními finančními poradci. Naléhal na Řecko, aby zůstalo v eurozóně, protože "situace bude pro Řeky daleko obtížnější", pokud by eurozónu opustili.

Obama zdůraznil, že Spojené státy jsou dost silné na to, aby dokázaly absorbovat "některé šoky z druhé strany Atlantiku", ale "evropská krize je stále hrozbou dosud křehkému americkému ozdravění".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6941

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2012