Americká obhájkyně islamistického teroristy z 11. září 2001 nosí z úcty k jeho víře muslimský oděv

15. 5. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Obhájkyně Cheryl Bormannová se nevyhýbá zastupování ani těch nejnepříjemnějších či nejodpornějších klientů ani když jsou obžalováni z těch nejhorších zločinů. Po dobu několika roků dohlížela na právníky projednávající hrdelní zločiny. Potom jako členka státního úřadu poskytovala rady právníkům ohledně rozsudků smrti po celém státu Illinois. Nyní zastupuje jednoho z pěti obžalovaných za přípravu teroristického útoku na USA 11. září 2001. K soudnímu jednání v Guantanamu chodí oděna do abaje z úcty k náboženské víře svého klienta, Walida bin Attashe.

O právničce Bormannové by asi svět nečetl ani neslyšel, kdyby nezačala vystupovat jako obhájkyně jednoho z teroristů známých pod kolektivním názvem "Gitmo 5" a nechodila k soudu v tradičním muslimském oděvu, který jí ponechává odhalený pouze obličej. Nepsalo by se o ní, kdyby navíc nepožádala další ženu ve státním týmu, aby se i ona oblékala skromněji, aby se její klient mohl soustředit na sledování svého vlastního soudního případu. Zprávu o této situaci přinesl v novinách The Chicago Tribune reportér Steve Mills.

Paní Cheryl Bormannová vysvětluje způsob svého oblékání úctou k náboženským a kulturním zvykům svého klienta. Začala se tak oblékat ve chvíli, kdy jí byl tento obžalovaný přidělen. Ten totiž věří, že by se prohřešil proti svému náboženskému přesvědčení, kdyby hleděl na nepatřičně oděnou ženu. Obhájkyně prohlásila: "Můj klient nikdy neviděl moje vlasy, paže ani nohy. Všichni obhájci, strážci a vůbec všechen personál v Guantanamu vidí, jak chodím oblečená. Nikdy by mě nenapadlo, že by se nad tím mohl někdo pozastavovat".

Názory a jednání obhájkyně Bormannové jsou zvlášť pozoruhodné proto, že zločiny jejího klienta a jeho společníků vyvolaly u některých Američanů nenávist k jejich náboženství. Její očekávání, že i ostatní obhájci budou vykazovat podobnou úctu ke zvykům svých klientů, považují mnozí za nerealistické. Tato 52-letá obhájkyně, která si šla koupit abaju ihned poté, co jí byl klient přidělen, tvrdí, že její rozhodnutí bylo správné a tedy se tak obléká nejen k jednání s ním samotným ale i pro účast u soudu. Říká, že v tom nevidí nic provokativního a přeje si, aby se její klient mohl plně soustředit na svou obhajobu, protože by ho jinak oblečená obhájkyně mohla rozptylovat.

Pan Joseph Margulies, právník MacArthurova střediska pro spravedlnost na právnické fakultě univerzity Northwestern University také obhajuje vězně v Guantanamu. Řekl reportérovi, že se i jiné obhájkyně oblékají skromně z úcty ke svým klientům a tedy si dávají šálu nebo nosí dlouhé sukně. Jiné se ale oblékají stejně jako dříve, protože některé muže vězněné v Guantanamu typické západní ženské oblečení nepohoršuje: "Některým vězňům je úplně lhostejné, v čem jsou obhájkyně oblečené. Možná to ale usnadňuje vztahy, s nimiž to je zpočátku velice těžké". On sám obhajuje obžalovaného Abu Zubaydaha, jehož vyslýchání vedlo Bushovu vládu k vydání tzv. připomínek k mučení.

Paní Amina Saeedová, předsedkyně Asociace muslimských právníků v Chicagu prohlásila, že by ocenila jednání obhájkyně Bormannové, kdyby bylo její rozhodnutí součástí jejího úsilí o respektování přání klienta nebo o jeho pochopení, protože by odráželo její náboženskou snášenlivost. Nikdy by ale neočekávala, aby to obhájkyně dělala na požadavek klienta. Ten by ji měl respektovat za to, čím je a co pro něho dělá. V tom případě je naprosto lhostejné, jak je oblečená a co na těle nosí.

Paní Bormannová se odvolala na předpisy o státní bezpečnosti, když odmítla říci, zdali ji její klient požádal, jak se má oblékat. Uvedla ale, že její spoluobhájce kapitán Mike Schwartz od amerického letectva jí doporučil, aby u soudu nosila abaju. Lidé, kteří ji znají, říkají, že ona chrání přísně občanská práva bez ohledu na to, jakých činů se obžalovaný dopustil. Podle ředitele Střediska pro kriminální obhajobu na Northwestern University Jeffreyho Urdangena, je paní Bormannová prvotřídní obhájkyní, která je až vášnivě oddána svým klientům: "Nemá obavu přijmout obhajobu obtížného klienta v obtížné situaci".

Obhájce státního odvolacího soudu pan Michael Pelletier ji přijal pro její zkušenosti a obratnost, s jakou vystupuje u soudu, pro způsob, jakým vychází se žalobci i s obhájci aniž by dávala najevo svoje city: "Je zanícená obhájkyně, ale rozumná obhájkyně, sebevědomá a agresívní při obhajobě svých klientů".

Paní Bormannová prohlásila, že vzrušení nad jejím oblečením bylo zveličeno a že brzy opadne. K příštímu stání 12. června si opět oblékne abaju a bude ji mít oblečenou kdykoliv bude její klient nebo některý jiný obžalovaný v soudní síni.

U tohoto článku v chicagských novinách nebyl žádný komentář a podobně byl článek přetištěn bez jakéhokoliv komentáře v ottawských novinách The Ottawa Citizen. Čtenáři neznalí situace by se mohli domnívat, že se podobně politicky korektně oblékaly strážkyně zatčených teroristů buď v samotném Guantanamu nebo při jejich přepravě letadly CIA do vězení a k výslechům v jiných zemích. V té době ale případná slova o úctě k víře a kultuře zatčených odpůrců svobody a demokracie (krátce: hromadných vrahů) nebyla v žádných sdělovacích prostředcích k nalezení, naopak se psalo o nelidském zacházení s nimi, které se někdy - např. tzv. waterboarding - označovalo za mučení. Z toho důvodu tedy ponechávám zprávu o obhájkyni Cheryl Bormannové a jejím klientovi také bez komentáře, za to s několika odkazy na Internet.

0
Vytisknout
5915

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2012