Zpráva o návštěvě profesora Ping Doua v České republice

3. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Profesor Ping Dou patří dnes k předním odborníkům v oblasti vývoje nových léčiv proti rakovině, založených na principu zastavení činnosti tzv. proteazomu v rakovinných buňkách. Po událostech v Číně v roce 1989 se rozhodl nevracet se ze stáže v USA. Získal Ph.D. titul z chemie na Rutgers University (jeho školitel měl podle Douových slov Ph.D. titul od Linuse Paulinga na Caltechu), poté působil na Harvardově univerzitě jako postdoc a na univerzitách v Tampě a Pittsburghu jako asistent a docent.

Dnes je profesorem onkologie, farmakologie a patologie na Wayne State University v Detroitu a aktivně se věnuje výzkumu na Barbara Ann Karmanos Cancer Institute v tomtéž městě. Profesor Dou publikuje články v časopisech jako Journal of Medicinal Chemistry, Cancer Research, Coordination Chemistry Reviews nebo Drug Resistance Updates. Působil také jako Guest Editor několika impaktovaných časopisů (třeba Current Cancer Drug Targets). Do Prahy a Olomouce přijel na pozvání mne a profesora Dvořáka (vědecky spolupracujeme od léta 2007) v rámci projektu OPVK CZ.1.07/2.3.00/20.0062 "Levný lék antabus jako protinádorové léčivo: mechanismus účinku a klinické testy (tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky)."

Opětovali jsme tak jeho pozvání do Detroitu, kde jsem měl 16. listopadu vystoupení na Karmanosu. V Praze jsme s profesorem Douem navštívili laboratoř docenta Konvalinky na Ústavu organické chemie a biochemie a ředitele Ústavu molekulární genetiky profesora Hořejšího.

V Olomouci pokračoval vědecký program pobytu profesora Doua interními semináři na naší katedře (Katedra buněčné biologie a genetiky PřF UP) a v sobotu vyvrcholil přednáškou profesora Doua v aule nového děkanátu naší fakulty, která měla název "The ubiquitin-proteasome pathway as a novel target of metal complexes for cancer therapy".

Profesor Dou v ní shrnul celou oblast výzkumu možnosti zastavení funkce proteazomu kovovými sloučeninami, jejíž základy položil svými články. Po této přednášce následovalo krátké vystoupení našeho studenta Zdeňka Škrotta, který má vyjet do Detroitu na tříměsíční stáž v rámci společného výzkumu s profesorem Douem. V pondělí tento týden profesor Dou odletěl zpátky do Detroitu.

V rámci téhož projektu se uskuteční začátkem června naše návštěva na California Institute of Technology v laboratoři profesora Deshaiese a v září návštěva na Harvard Medical School v laboratoři profesora Sukhatme (při obou příležitostech budu mít přednášku o našem výzkumu a o mé spolupráci s oběma pracovišti).

Více informací lze nalézt postupem času ZDE ZDE

0
Vytisknout
7079

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2012