Právo dál šíří rasismus do české společnosti

3. 5. 2012 / Zdeněk Jehlička

čas čtení 2 minuty

Jak nedávno poukázal Jan Čulík, mají zřejmě někteří redaktoři Práva problém rozlišit pachatele od jeho etnického původu, obé se jim motá dohromady, příliš snadno sklouzávají do populistického generalizování a bezděky tak prozrazují, že jak píší, tak i myslí.

Minule to byl Milan Vojtek, dnes dvojička Miroslav Hradil a Jaroslav Švehla, která z první strany sobotního Práva burcuje titulkem: "Dva chlapci a dívka skončili po útocích Romů v nemocnici". U žádného ze dvou popisovaných příběhů přitom nelze vyčíst to, co titulek explicitně tvrdí.

V olomouckém parčíku byli napadeni dva chlapci ve věku 13 a 14 let jiným čtrnáctiletým chlapcem. Potyčka měla vzniknout kvůli sporu o balón. Napadeni chlapci skončili po útoku v nemocnici. Jak k případu uvedl krajský policejní mluvčí: "na základě provedených výslechů můžeme vyloučit rasový, loupežný nebo majetkový podtext. Jednalo se spíše o rvačku mezi dětmi, bohužel s vážnějšími následky".

Ještě mlhavější je případ údajného napadení patnáctileté dívky třemi mladíky v Tanvaldu na Jablonecku. Mladíci měli po dívce chtít peníze a mobilní telefon, vyhrožovat jí měli boxerem a když neuspěli, měli ji udeřit do břicha. Blíže se k případu odmítla vyjádřit jak mluvčí Nemocnice Jablonec, kde byla dívka údajně hospitalizována, tak i mluvčí jablonecké policie. Jak je i v samotném článku uvedeno, podle starosty Tanvaldu, který se opírá o informace policie, se napadení dívky zatím ani neprokázalo. To však nebrání jeho autorům, aby dopředu věděli a mohli do svého titulku napsat, že "...dívka skončila po útocích Romů v nemocnici".

V kontrastu s oběma případy je zastřelení romského mladíka v Tanvaldu ze začátku roku zmíněno jen okrajově na konci článku, a to jen s otázkou posílení bezpečnosti.

Jakkoli nechci zpochybňovat utrpení oběti ani vinu pachatele, obsah článku neodpovídá jeho populisticky laděnému titulku. Nabízí se otázka, k čemu to věčně se opakující zdůrazňování etnického původu pachatele vůbec směřuje. A otázka s vykřičníkem: proč Právo se svými kvalitními kmenovými publicisty potřebuje na první straně tisknout rasistická obvinění?

P.S.: Dne 7. 4. t. r. pořádala Dělnická mládež v mosteckém Chanově ohlášený pochod proti "černému rasismu". O akci se předem vědělo a měla i nemalé mediální pokrytí. Do Chanova se v solidaritě s místním obyvatelstvem sjelo i několik desítek občanskoprávních aktivistů. Deník Právo vyšel v ten den s titulkem na čelní straně: "Sociální dávky zneužívají i bohaté romské rodiny".

0
Vytisknout
10032

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2012