Krize státu je i krizí vědy

25. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Základní výzkum soupeří o vládní fondy nejen s pilotovanými kosmickými lety a různými programy vědy aplikované, ale také s řadou dalších věcí, které musí vláda zajišťovat. Nevynakládáme dost na vzdělání, tak aby se povolání učitele stalo atraktivní kariérou pro nejlepší absolventy. Naše osobní vlaky a internetové služby vypadají ve srovnání s tím co je v Evropě a Východní Asii stále bídněji. Nemáme dost patentových inspektorů, aby zpracovali nové patentové žádosti bez nekonečných odkladů. Přeplněnost a nedostatek personálu v některých našich věznicích znamenají kruté a nezvyklé tresty. Máme nedostatek soudců, takže občanskoprávní žaloby se táhnou léta, napsal pro New York Review of Books fyzik Steven Weinberg.

A co více, Securities and Exchange Commission nemá dost personálu na to, aby vyhrávala spory s korporacemi, které má regulovat. Není dost rehabilitačních center pro drogově závislé, kteří se chtějí léčit. Máme méně policistů a hasičů než před 11. zářím. Mnoho lidí v Americe nemůže počítat s adekvátní zdravotní péčí. A tak dále. Ve skutečnosti se s mnohými z těchto ostatních povinností vlády v současném Kongresu zacházelo hůře než s vědou. A všechny tyto problémy se zhorší, pokud si dnešní legislativní situace napřesrok vynutí 8% snížení nevojenských výdajů.

Raději bychom se neměli snažit bránit vědu útoky proti výdajům na jiné potřeby. Prohráli bychom, a zaslouženě...

Vidím to tak, že to co je skutečně třeba není silnější parciální obhajoba toho či onoho veřejného dobra, ale všichni lidé kdo mají o tyto věci starost by se měli sjednotit za účelem zvýšení daní a prosazení vyšší daňové progrese, zejména u výnosů z investic. Nejsem ekonom, ale mluvím s ekonomy. Vládní výdaje stimulují ekonomiku více než daňové úlevy. Je prostě falešné říkat, že si nemůžeme dovolit zvýšení vládních výdajů. Ale vzhledem k protidaňové mánii postihnuvší veřejnost jsou názory tohoto druhu politickou třaskavinou. Právě v tom je skutečná krize, a nejen z hlediska vědy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9052

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2012