Odporná banda Věcí veřejných

14. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Před rokem jsem napsal článek "Spolek charitativní pomoci pro zámožné", kde jsem vyslovil názor, že Bártovo i Škárkovo chování je trestným činem. O Bártovi jsem napsal přímo tato slova:

"Taky bych byl na Bártově místě rozrušen - ne však lidskou nevděčností, ale tím prostým faktem, že jeho charitativní činnosti se normálně říká korupce. Všichni ti, kdo na tom brífinku stáli kolem Bárty, musejí dobře vědět, že se tak stavějí za panem ministrem výslovně přiznanou korupci ústavního pořádku (že by byli lépe placeni než Škárka a Huml a Kočí?)."

Proto mne vůbec nepřekvapuje zatím nepravomocný rozsudek soudu nad Bártou i Škárkou. Naopak jsem se před rokem bál, že k žádnému soudu nedojde, že vnitro ovládané Johnem nic takového nepřipustí. A kde že je dnes John? Vrcholně ztrapněný nejnovějším veletočem s demisemi čelí hrozbě pádu z čela Věcí veřejných. Už není ministrem vnitra a jeho strana je ještě mnohem větší národní ostudou než loni. Bártův a Škárkův případ je před soudem a Škárka se tváří, jako by měl poslancovat i z vězení. Snad nikdo v Česku už nepochybuje o tom, že Věci veřejné (i s těmi, kdo se na jejich kandidátce dostali do Sněmovny a dnes už v nich nejsou) představují odpornou bandu, ať už pravomocný rozsudek ve věci Bárta a Škárka bude nakonec jakýkoli.

O to nechutnější je hra Nečasovy vlády na to, že takový vládní partner může být nápomocen při nějaké smysluplné politice. Ano, Věci veřejné mohou sloužit k technickému prosazení nějakých škrtů, k nedůvěryhodné a bezmyšlenkovité politice bez politické odpovědnosti.

Vláda se nemůže tvářit, že jediná správná politika je ta její a že ji bude dělat raději s ďáblem, než by umožnila vyhrát opozici volby. Jestliže dnes někdo je přímo zodpovědný za to, že Věci veřejné kontaminují český politický systém a drží ústavní funkce, jsou to Nečas s Kalouskem. Tvrdit, že to "musí" kvůli záchraně našeho státu skrze politiku škrtů je podobné tomu, když se někdo spřáhne s ďáblem kvůli tomu, aby vám "pomohl" tím, že vás zadusí.

Výmluvné je ostatně i to, jak polehounku a potichounku "vyvanula" vládní priorita boje proti korupci. Už je jasné, že se musí škrtat, aby se mohlo krást z veřejných peněz, protože bez škrtů by na kradení moc nezbylo. A k tomu se ďábel opravdu dobře hodí

DOKUMENT: Odůvodnění rozsudku nad Bártou a Škárkou ZDE

0
Vytisknout
15464

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2012