ŠPANĚLSKO:

Masové protesty ve Valencijském společenství

27. 2. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 1 minuta

Statisíce občanů demonstrovaly v sobotu 24. 2. 2012 v hlavních městech tří provincií Valencijského společenství proti škrtům ve výdajích na vzdělávání a veřejné služby. Odhad zveřejněný jak deníkem Las Provincias, tak i portálem Publico uvádí 200 000 účastníků v samotné Valencii, 60 tisíc v Alicante a 30 tisíc v Castellonu. Protesty studentů v řádu tisíců v minulých dnech se tak proměnily v masový protest obyvatel širokého profesního, sociálního i věkového spektra.

Sobotní protestní akce se obešly bez potyček s pořádkovými jednotkami policie. Do ulic vyšlo mnoho lidí i proto, že je popudil výrok šéfa policie ve Valencii, který označil demonstrující studenty za "nepřítele". "Nejsou to nepřátelé, jsou to naše děti", bylo na mnoha transparentech.

Pro valencijské vládnoucí kruhy je nešťastnou shodou okolností, že v sobotu byl v Palma de Mallorca zahájen výslech, podání vysvětlení, králova zetě Iňaki Urdangarína. Do médií pronikla informace, že Urdangarínova nadace vyfakturovala koncem minulého desetiletí vládě Valencijského společenství přes tři miliony euro za propagaci evropských sportovních her, které by se měly ve Valencii konat. Za hlavní partnery označil odstoupivšího předsedu valencijské vlády Paca Campse a starostku města Ritu Barberá. Ve skutečnosti možnost organizace her nebral nikdo vážně.

Podání vysvětlení před soudcem na Mallorce trvalo v sobotu a v neděli 17 hodin. V neděli v 18 hodin dostali možnost zadávat otázky Iňaki Urdangarínovi přítomní prokurátoři.

0
Vytisknout
7538

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2012