Knedlíky zdraví moc nesvědčí, ale rakovinu nezpůsobují

24. 2. 2012 / Ondřej Zajíček

čas čtení 1 minuta

Článek Borise Cveka Českou stravou k rakovině tlustého střeva! je lehce zavádějící. Je pravda, že česká kuchyně rozhodně nepatří mezi ty zdravotně optimální a že pokud člověk má sklony k nadváze, pak by měl asi konzumaci velkého množství škrobových potravin omezit kvůli zbytečným přijmům energie, ale to samé platí i pro ostatní energeticky vydatné potraviny (tuky, jednoduché cukry) a celkem vzato z nich jsou ty škrobové nejvhodnější a doporučují se tedy jako základ stravy.

Co se týče toho dávat to do souvislosti s rakovinou tlustého střeva, to je už, pokud vím, dost mimo. Výskyt rakoviny tlustého střeva je převážně asociován s velkou konzumací masa a malou konzumací vlákniny. Přesné příčiny nejsou známé, některé výzkumy to dávají do souvislosti zejména se vstřebáváním hemového železa z masa. O asociaci s konzumací škrobů slyším prvně. Je asi lepší zvýšit podíl vlákniny, nicméně třeba ty zmiňované brambory neobsahují výrazně méně vlákniny obecně proti jiné zelenině (i když samozřejmě jsou konkrétní druhy zeleniny s výrazně větším obsahem vlákniny, nebo třeba luštěniny ji obsahují více).

Nejsem biolog či lékař a celá problematika je určitě daleko složitější, ale pro první přiblížení se asi dá říci, že pro snížení rizika rakoviny tlustého střeva je vhodné zejména omezit konzumaci masa, pro snížení rizika obezity omezit hlavně tuky a jednoduché cukry a pro snížení rizika kardiovaskulárních problémů omezit nasycené mastné kyseliny (tedy hlavně živočišné tuky).

0
Vytisknout
10016

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012