Syrský režim má podporu 55% Syřanů, kteří se obávají vypuknutí sektářské války

20. 2. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Můžeme si myslet, že jde o pěkně vypečenou kachnu, ale průzkum veřejného mínění publikovaný v lednu katarskou nadací Doha Debates ukázal, že 55% dotázaných Syřanů si nepřeje, aby Asadův režim padl, a to především kvůli obavám, že by země zabředla do občanské války, nikoliv proto, že by byl vládní režim oblíbený. Průzkum veřejného mínění také ukázal, že většina dotázaných si přeje svobodné volby a více práv. Je to tak trochu ironie, že tyto informace pocházejí z Kataru, když si uvědomíme, že to byl katarský emír, který volal po arabské intervenci do Sýrie a že na území Sýrie na straně protivládních rebelů operují i katarské jednotky.

Chris Doyle, šéf Rady pro arabsko-britské porozumění, říká, že sektářský konflikt nad Sýrií visí jako hrozba. "Režim se snaží vylíčit svůj možný pád jako příchod něčeho daleko horšího, a díky této domněnce se mu daří dlouhodobě přežívat," říká Doyle a dodává, že ozbrojené hnutí odporu může konflikt rozvrstvit podle sektářských linií a řada Syřanů už nyní přemýšlí, na kterou stranu se přidá.

I ti, kteří podporují Asadův pád, si uvědomují, že se protivládní opozice musí vyrovnat s možností, že by v zemi mohlo vypuknout sektářské násilí. Předák Kurdské demokratické strany v Sýrii Jusef Anvar tvrdí, že pokud se protivládním silám nepodaří zvládnout sektářské animosity, riziko vypuknutí sektářské války bude značné: "Když hovořím s obyčejnými lidmi, je jasné, že mají velké obavy, když vidí, co se děje na hranicích s Irákem. Mnozí z nich se bojí toho, co v blízké budoucnosti nastane." Tyto starosti však řada členů Syrské národní rady odmítá jako přehnané, i když i někteří z nich jsou opatrní.

Ačkoliv se Asadův režim v průběhu 11 měsíců trvajícího konfliktu dopustil řady zvěrstev a o jeho brutalitě není sporu, objevují se zprávy o tom, že se v této zemi v rámci západního a arabského tažení proti (prozatím) sekulární Sýrii koncentrují radikální muslimské elementy mající na svém kontě první atentáty a usmrcené, včetně bombových útoků na autobus, vlak a civilní infrastrukturu. Není tedy radno podceňovat hlasy varující před vypuknutím další sektářské války v tomto již tak horkém a nestabilním regionu.

0
Vytisknout
7645

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2012