Egyptská armáda před stávkou rozmisťuje vojáky a tanky

9. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Vládnoucí egyptští generálové prohlásili, že v zemi rozmístí větší počet vojáků a tanků. Toto oznámení je zřejmě varováním aktivistů, kteří na výročí svržení prezidenta Mubaraka, tj. 11. února, plánují generální stávku.

Aktivisté požadují rychlejší předání moci civilní představitelům. Na výročí Mubarakova pádu vyzvali k masovým shromážděním a občanské neposlušnosti.

Během nepokojů následujících po masakru fotbalových fanoušků v Suezu zahynulo v káhirských ulicích přinejmenším 15 osob.

Šéf generálního štábu generálporučík Sami Anan vyzval Egypťany, aby "bránili bezpečnost a stabilitu země prací a výrobou", informovala státní zpravodajská agentura MENA.

Premiér Kamál al-Ganzúrí na tiskové konverenci řekl, že výzvy k občanské neposlušnosti jsou součástí plánu "na rozvrácení státu" a vyzval všechny Egypťany, aby se sjednotili a čelili společně krizím a nebezpečím, jimž země čelí.

Prestižní univerzita sunnitského islámu Al-Azhar také kritizovala výzvy k občanské neposlušnosti, a podle MENA i papež koptské pravoslavné církve Šenúda prohlásil, že občanská neposlušnost je v rozporu s náboženstvím.

Polní maršál Husejn Tantáví, který stojí v čele vládnoucí vojenské rady, začátkem týdne vyzval, aby byla rychle realizována volba prezidenta plánovaná na červen.

Volby do dolní komory parlamentu skončily a probíhají volby do horní komory. Ozbrojeené síly prohlásily, že předají moc civilním orgánům po prezidentských volbách.

Někteří Egypťané však obviňují armádu, že blokuje skutečnou reformu bezpečnostních složek, které byly za Mubaraka prakticky beztrestné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6544

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2012