Tisíc a tři důvody pro generální stávku

12. 1. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Údajné "reformy" se na nás valí jako proud tisíce škodlivých opatření, z nichž skoro každé se dá jakž takž vydržet, a teprve posčítána dávají úplný obraz hrůzy. Koalice spolu se slábnoucí družinou svých příznivců asi doufá, že utloukání obyvatelstva rozmělněnými škodami oddálí její svržení tak, aby všechny výtěžky ze svého vládnutí stihla uklidit. Je na občanech, aby aspoň odhad škod udělali hned a řekli generální stávkou "dost". Ano, nechme tomu pracovní název generální stávka, a nedbejme námitek, že stávkovat se má za vyšší platy a lepší pracovní podmínky, zatímco tady jde o změnu politiky. Vždyť stávka v listopadu 1989 také nebyla pro platy, ale proti starým pořádkům. Teď si každý může vybrat, špatně je skoro všechno.

Moravec zkoumal půdu, Nečas klamal marně

Bylo zvykem, že stávky vyhlašovaly odbory, a tak nepřekvapilo, že Václav Moravec vyzvídal Otázkách, jaké úmysly má šéf odborů Zavadil. Ten se upřímně přiznal, že s větší aktivitou občanů nepočítá a tak, že asi nic nevyhlásí. Tím udělal radost koalici, ale jestli to tak opravdu bude, záleží na tom, zda občané setrvají v mrákotách, nebo začnou sčítat těch tisíc důvodů a zjistí, že některé z nich jsou natolik vážné, že jsou důvodem pro generální stávku i samotné.

Sám premiér Nečas nechtěně naznačil, také v neděli, ale na Primě family, čím by se mělo začít. Neopatrně prohlásil, že zdravotnická reforma a důchodová reforma přinesly občanům výhody. Prakticky všichni víme, že opak je pravda. A všichni na ně doplatíme, kromě úzké vrstvy nejbohatších. A i u těchto občanů, spoléhání na dlouhodobou stabilitu finančních systémů, na kterou by byli při čerpání svých výhod odkázáni, vyvolává náš sarkastický úsměv.

Důchodová "reforma" je ukázka absolutní nesmyslnosti

Držme se však základních skutečností. Naplňování soukromých důchodových fondů, které mají tvořit druhý pilíř důchodové reformy, je oficiálním důvodem pro zvýšení dolní sazby DPH. Tato úprava zatíží především občany s nižšími příjmy a rodiny s dětmi zvýšením nákladů na životní potřeby a zároveň nepodpoří, ale omezí jejich důchodové zajištění. Více v článku: "Důchodová, zdravotní a daňová reforma jsou hlavním důvodem pro generální stávku." (Britské listy 21.4.2011). Určitou výhodu, která ale bude pravděpodobně promarněna, získají jen občané s nadprůměrnými příjmy.

Zcela nesmyslná a zlovolná akce "důchody" neměla být koalici dovolena a odbory i opozice měly udělat vysvětlovací kampaň a měl být vyvinut potřebný tlak ještě dříve, než byl zákon schválen. Nestalo se, ale jako důvod pro stávku to trvá a teď je ještě silnější, protože důvěra k finančním institucím právem poklesla k nule. Průběžné financování důchodů je dnes jediným uznatelným způsobem důchodového zabezpečení a požadavek, aby všem škodlivá důchodová reforma byla zrušena, je sám o sobě dostatečným důvodem pro stávku.

Zdravotnická reforma je šlapáním po Ústavě ČR

Povzbuzen k naší hanbě hladkým vyřízením objednávky tak nepochybně škodlivého opatření, vrhl se premiér Nečas na zdravotnictví, aby protlačil zákony, které docela nepokrytě porušují Ústavu ČR. Vyvolalo to otázku "Jak dlouho chceš ještě zneužívat naší trpělivosti, Nečasi?" (Britské listy 26.7.2011). Ale podobná otázka musela kdysi v římském senátu také zaznívat dost dlouho, než na obmyšleného politika došlo.

Ale občanům jakoby nevadilo, že nic nového nedostanou a záruky dostupnosti toho, co bylo, zanikají. Zvýšily se doplatky za léky, ještě zesílily lži o poplatcích a zavádí se placení za léčení, které by mělo být samozřejmostí. Dále stoupají platby ve stomatologii, prakticky za všechno. Dále se připravuje privatizace toho, co ještě zbylo. Tak jako ve všech oborech, pokračuje zvýhodnění bohatých. Pojišťovny dostávají pravomoci, které jim podle ústavy nenáleží. Žádná stará chyba, se nenapravila, ani naprosté nesmysly ve stanovení pojistného. Obraz špatnosti není ničím narušen, celá zdravotnická reforma je již dlouho důvodem ke stávce.

Třetí důvod je známá věc, peníze přitékají odtud, kde jich je moc

Třetí nepochybný důvod ke stávce je ze všeho čišící služebnost koalice majitelům, od bohatých jednotlivců a skupin, které jsou ještě na dohled, po větší a velký kapitál, jehož obrysy jen tušíme kdesi ve světě. Že ten pro občany neviditelný původce našich problémů někde je, poznáváme podle toho, jak koalice jedná podobna loutkám vedeným někým skrytým za plentou loutkového divadla. Ta služba penězům se jeví jako nespravedlnost ve všech otázkách praktického života přímo, ale zároveň to na obyvatelstvo doléhá jako důsledky nespravedlivého daňového systému.

Tak jsme probrali tři pádné důvody, které zastupují těch tisíc důvodů, kvůli kterým bychom měli projevit odhodlání, na které vedení odborů, jako organizátor, čeká. Koalice své rozpadnutí příliš dlouho odkládá, generální stávka je nutná.

0
Vytisknout
11947

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012