Havel člověk se v té pompě ztratil

23. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Tyto řádky se píší těžce vzhledem k tomu, že zemřel chartista, první polistopadový prezident a demokrat V.H. Řekl bych, že pro nový stát, demokracii a Evropu udělal velmi mnoho (určitě bych to neglorifikoval na celý svět podle počtu čestných doktorátů, píše Antonín Petržela.

Souhlasím s článkem P. Uhla a sloupkem pana Hanáka v úterním Právu, kdy oba o Havlovi píší nezaujatě, střízlivě ale i kriticky. "Humanitární bombardování a invaze do Iráku, rudolfínský projev a nálepka pravdoláskaře, prázdného moralisty, falešného humanisty" apod. vystihují také názor občanů, politiků a hlavně podnikatelů.

Vůbec nerozumím tomu nynějšímu nekritickému hodnocení a nadhodnocování veškeré činnosti V.H. v závislosti na jeho normální lidské slabosti, nedostatcích poklescích atd.

Celá příprava jeho pohřbu - výzvy vdovy, státní smutek, dělostřelecká lafeta, vojenské jednotky, přetvařující se politici (Klaus, Nečas, Vondra), převážení po Praze, vystavování na odiv, oslavné ódy (na rozdíl od p.Uhla a p.Hanáka), se mě jako občanu vůbec nelíbí. Ostatní oponující určitě kvůli pietě mlčí a nechávají si to na pozdější dobu, což je určitě špatně, protože později to vůbec nevyzní.

A souhlasím s p.Hanákem, že V.H. by je hnal, kdyby se snažili tito rádoby politici (JUDr.Benda) schválit zákon že "V.H. se zasloužil o svobodu a demokracii". Jako kdyby se o to zasloužil sám, i když byl výrazný! Jako bych jej slyšel rráčkujícího a s charakteristickým odkašláváním (sám jsem byl silný kuřák) jak proti těmto manévrům ochromujícím předvánoční radovánky dětí i dospělých "prrotestuje".

Měl by někdo napsat zcela jasně, že V.H. byl normální smrtelník se všemi přednostmi a nedostatky.

0
Vytisknout
10132

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2011