Tryzna za Milicu Rakić

23. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Když jedete do Bělehradu ze severní strany, přivede vás stará cesta na předměstí Batajnica. Právě tady 24. března 1999 začaly padat z nebe "humanitární" bomby NATO na území Jugoslávie. Obyvatelé okrajové části metropole měli v tu chvíli smůlu, že nedaleko jejich domů leží strategické letiště, píše Michail Stavrev.

Milica měla tehdy pouhé tři roky. Stala se vůbec první obětí náletů Severoatlantické aliance na Jugoslávii. Kazetová bomba explodovala 17. dubna 1999 pozdě večer v rodinném domku Rakićů a zabila jejich malou dcerku ve spánku.

Srbský hřbitov je nekonečný. Hrob tohoto dítěte není první ani poslední památkou této i jiných válek. Milicu není na rozlehlém hřbitově snadné najít. Musíte se doptat hrobníka, který vám ochotně ukáže desku z růžového mramoru. Tento starý a shrbený člověk vám prozradí i to, že k hrobu malého děvčátka chodí mnoho lidí. Velmi často v uniformách armád těch zemí, které zavinily její smrt. Zapálit svíčku na tomto místě je gesto, jež nic nemění. Vyjadřuje však touhu po odpuštění. A odpustí nám?

0
Vytisknout
12236

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2011