Rusové si už nemyslí, že demonstrovat nemá smysl

10. 12. 2011

čas čtení 1 minuta



Podle oficiálních údajů ruského ministerstva vnitra nebyl při sobotní demonstraci proti údajným nesrovnalostem při parlamentních volbách, která se konala na Bahenním náměstí v Rusku zatčen jediný aktivista, informuje Rádio Echo Moskvy. Demonstrace cca 40 000 lidí proběhla bez incidentů, Moskevská policie se bleskurychle přizpůsobila organizaci mítinku na Bahenním náměstí, konstatoval zplnomocněnec pro lidská práva v Rusku Vladimír Lukin.

Tisková kancelář Interfax uvedla, že v Samaře po demonstraci byl zatčen poradce poslance ruského parlamentu Věry Lekarevové Sergej Tučev a členka strany Jabloko Světlana Baručovová. Demonstrace se také konaly během soboty v Chabarovsku, v Čity, v Nižněvartovsku, v Permu, v Kurganě, v Jekatěrinburku, v Belgorodu, v Čeboksaru a v Kazani.

Jinde byly zatčeny jen jednotlivé osoby. V Petrohradě byla zatčena skupina osob, protože se chystala provést "nepovolenou protestní akci". V Petrohradě se podle zdrojů účastnilo demonstrace asi 10 000 osob.

Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov se vyjádřil, že vláda dosud neměla možnost zformulovat svůj názor na obří demonstraci na moskevském Bahenním náměstí. Podle různých ruských zdrojů se na demonstraci údajně účastnilo od několika desítek tisíc či prý až 150 000 osob.

Rusové si už nemyslí, že demonstrovat proti vládě nemá smysl, publikoval ruský server Inostrannaja Pressa citaci z amerického deníku New York Times.

0
Vytisknout
7939

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2011