Sarkozy a Merkelová chtějí novou dohodu o EU

5. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Německo a Francie se dohodly o tom, jak zachránit euro. Schválili vytvoření nového přísného režimu jak snížit zadluženost eurozóny a obnovit důvěru trhů v euro. Sarkozy a Merkelová vyjednali mezi sebou balík nových opatření, které přivezou do Bruselu na sumit EU. Tam budou zřejmě jejich návrhy schváleny.

Oba politikové chtějí nově vyjednat Lisabonskou smlouvu, pokud to bude nemožné uzavřít novou dohodu o EU. Nová dohoda bude nesmírně přísná. Automaticky budou následovat tresty, jakmile země v eurozóně poruší limity rozpočtového deficitu. Jednotlivé země eurozóny také budou muset mít vyrovnaný rozpočet a rozhodování jednotlivých vlád bude posuzovat Evropský soudní dvůr.

Sarkozy se vzdal požadavku na vytvoření euroobligací. Sarkozy a Merkelová však dovolí Evropské centrální bance ve Frankfurtu zasahovat to měnové krize euro. Role ECB bude v nynější krizi naprosto klíčová.

Komuniké zveřejněné v Paříži přineslo pro euro okamžitou úlevu na trzích. Úroky uvalené na dluhy Itálie okamžitě poklesly o půl procentního bodu a téměř o dva procentní body ve srovnání se situací před 10 dny.

Merkelová učinila zásadní ústupek v tomn, že soukromí investoři v eurozóně nebudou muset přijmou v případě bankrotu států ztrátu, s výjimkou Řecka, kde byl "sestřih" dluhů schválen už v červenci.

Berlín a Paříž také požadují, aby byl trvalý záchranný finanční fond eurozóny ustaven už r. 2012 a ne až r. 2013, jak se původně plánovalo.

Vládnou obavy, že obnovená jednání o Lisabonské smlouvě povedou k trpkému hašteření mezi státy. Zvlášť velké obavy má Irsko, které možná bude nuceno uspořádat o obnově Lisabonské smlouvy referendum, což může celý projekt zlikvidovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8228

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2011