Většina Čechů může studovat na Harvardu zadarmo

3. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Od příštího školního roku budou moci žadatelé o studium, jejichž rodiče vydělávají méně než 65 000 dolarů ročně (tj. méně než 80 000 Kč měsíčně) studovat na Harvardské univerzitě zadarmo. Uvedla to společnost BBC v článku, v němž informuje, že v důsledku vysokého školného v Anglii se připravují angličtí vysokoškoláci na studium na amerických namísto britských univerzit ve velkém počtu. Ukazuje se totiž, že v nynější situaci jsou náklady na studium v Anglii a v USA v podstatě stejné, nebo jsou v USA nižší, protože americké univerzity poskytují množství nejrůznějších stipendií, a americké univerzitní programy jsou často daleko odbornější a kvalitnější než obdobné programy na britských univerzitách, kde dochází k snižování počtu kontaktních hodin se studenty a k zvyšování školného.

Odborníci poukazují na to, že je v současné globalizované době nezbytně nutné, aby studenti měli zkušenost ze života a studia v jiných společnostech, než je jejich vlastní. Získávají tím obrovské výhody v mezinárodní konkurenci o zaměstnání.

Společnost BBC také na svých stránkách informuje, že univerzitní výuka v mnoha předmětech, prováděná v angličtině na německých univerzitách, je často o hodně kvalitnější než obdobná výuka na univerzitách britských, a v Německu většinou neplatí studenti z EU žádné školné.

V důsledku zavedení vysokého univerzitního školného na anglických vysokých školách nabízejí nyní četné evropské univerzity anglickým studentům studium v angličtině buď zadarmo, anebo za daleko nižší než anglické školné.

Četné evropské univerzity provádějí marketingové kampaně na britských středních školách, kde jejich pracovníci informují středoškoláky před maturitou o možnostech studia v angličtině na univerzitách v různých zemích Evropy.

Neměly by podobné marketingové kampaně provádět na anglických středních školách i české vysoké školy?

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8317

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2011