Egyptské volby zpochybněny - několik kandidátů v důsledku nynějších násilností pozastavilo svou předvolební kampaň

21. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Několik politických stran i jednotlivých volebních kandidátů pro nadcházející všeobecné volby v Egyptě pozastavilo svou předvolební kampaň poté, co během víkendu bylo usmrceno nejméně pět osob a více než tisíc osob bylo zraněno během snad nejostřejších střetů mezi bezpečnostními jednotkami a demonstranty od doby, kdy byl v únoru 2011 svržen Hosni Mubarak.

Demonstranti nakonec znovu ovládli káhirské náměstí Tahrir a zapřísahali se, že náměstí neopustí, dokud nebude zlikvidována vojenská vláda. Mnozí uvedli, že jsou ochotni za revoluci zemřít. Revoluce začala koncem ledna 2011 jako hnutí proti prezidentu Hosnimu Mubarakovi, ale nyní se zaměřuje proti generálům z Nejvyšší rady armády, kteří ho nahradili.

Demonstranti požadují vytvoření národní vlády spásy, která by se měla postavit vojenské juntě. Jeden z opozičních politiků, Mohamed ElBaradei, uvedl, že je ochoten udělat, "cokoliv bude zapotřebí", aby zachránil Egypt před prohlubující se krizí.

Armádní rada však zdůraznila, že se všeobecné volby budou 28. listopadu konat, jak bylo původně plánováno.

Pouliční boje pokračovaly v centru Káhiry i v neděli v noci a část města se proměnila ve válečnou zónu. Demonstranti házeli kamení a zápalné bomby proti útokům ozbrojené pořádkové policie a stavěli barikády na obranu náměstí Tahrir. Ozbrojené jednotky střílely na demonstranty slzným plynem a ocelovými kulkami potaženými gumou. Také stříleli na hlavy demonstrantů z brokovnic.

Nepokoje se rozšířily i do dalších velkých měst jako Suez a Alexandrie a masové demonstrace se konaly i v jiných městech.

Během střetů prý byla zatčena i Bothaina Kamel, jediná kandidátka na prezidenta a otevřená odpůrkyně vojenské vlády. Kamelová těsně před svým zatčením sdělila deníku Guardian, že násilí odhalilo "ošklivou Mubarakovu tvář, která se po celou dobu skrývala za vojenskou juntou".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5220

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2011