Volby ve Španělsku: Výměna vlády, ale zřejmě ne řešení krize

20. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Španělé dnes hlasovali v parlamentních volbách. Očekává se, že vládnoucí socialisté přijdou o moc a vznikne nová středopravicová vláda, jež se bude muset vyrovnat s vážnou ekonomickou situací.

Nálada je pochmurná a rezignovaná, protože volby se konají v situaci, kdy roste nezaměstnanost, škrtá se ve veřejných výdajích a z hlediska veřejného dluhu země patří mezi ty, jež v eurozóně bojují o ekonomické přežití.

Pětačtyřicetiletý státní zaměstnanec José Vasquez z Madridu konstatuje: "Můžeme si vybrat omáčku, ve které nás uvaří, ale v každém případě budeme uvařeni."

Podle předvolebních průzkumů má konzervativní Lidová strana Mariana Rajoye pohodlný náskok před sedm let vládnoucími socialisty a patrně získá absolutní parlamentní většinu. Voliči jsou rozezleni, protože socialisté nedokázali rychle jednat a zabránit prohlubování problému ve čtvrté největší ekonomice eurozóny. Pouze zavedli škrty, jež vedly ke snižování mezd, dávek a k poklesu zaměstnanosti. Úročení státního dluhu se přiblížilo hranici 7%, na níž jiné státy žádaly Brusel o sanaci svých financí.

Lidé v zemi, která je domovem takřka třetiny všech nezaměstnaných v eurozóně (nezaměstnanost dosahuje 20%), zřejmě rezignovali a smířili se s dalšími škrty ve výdajích na zdravotnictví a školství. Hrozí, že ekonomika napřesrok znova upadne do recese. Někteří konstatují, že se teď alespoň dočkají změny ve vedoucích pozicích, a Lidová strana možná rozumí situaci lépe než socialisté.

Přesné výsledky voleb budou známy během dne.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7179

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011