K demonstraci na Václavském náměstí 17. listopadu 2011

19. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva ProAlt

Největším projevem občanské nespokojenosti u příležitosti výročí 17. listopadu v ČR byla demonstrace iniciativy ProAlt na Václavském náměstí v Praze. Byla součástí celé řady protestů občanů proti současné vládě a politice škrtů, které se uskutečnily rovněž v Brně, Ostravě, Olomouci a Českých Budějovicích. Demonstrace v Praze se zúčastnilo více než tři tisíce občanů, kteří tak potvrdili, že občanská společnost se nehodlá spokojit s rolí přehlížené menšiny a hodlá se důrazně hlásit o svá práva. Na všech demonstracích byly odsouzeny praktiky vlády Petra Nečase, která v rozporu se zájmy většiny občanů ignoruje korupci, jíž se stala sama součástí, zavádí tzv. reformy sloužící pouze úzké vrstvě vyvolených a svou činností destabilizuje stát.

Na demonstraci promluvil významný slovinský filozof Slavoj Žižek, který ve svém vystoupení upozornil na celosvětový charakter útoku na svobody občanů: "Proč jste byli před 22 lety v ulicích? Vyšli jste do ulic za svobodu a solidaritu. Dostali jste svobodu bez solidarity, svobodu zkorumpovaného kapitalismu. Říkali Vám, že socialismus je iluzí. Ale jestli se můžeme něčemu naučit v USA tak tomu, že socialismus již existuje: Pro ty bohaté. Jste-li chudý nezaměstnaný dělník, ztrácíte všechno". Dalším vystupujícím byl prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech. Ten ve svém projevu podtrhl nekoncepčnost a škodlivost připravovaných změn ve školství a upozornil i na jejich širší aspekty: "Slavíme Den boje za svobodu a demokracii. Za 22 let nikdy neplatilo tak jako dnes ohrožení totalitou peněz, nadvládou nikým nevolených finančních trhů, ratingových agentur a skupin finančního kapitálu, které se projevuje i ve vzdělávání. Vzdělání se pro ně stalo jen dalším 'ložiskem zisku` dlouho ležící ladem". Ondřej Slačálek, který vystoupil za iniciativu ProAlt zdůraznil, že o svobodu je nutné pečovat: "Je třeba opakovat znovu a znovu: Hájit své zájmy není hanba. Hanbou je naopak jejich přehlížení a ochota nechat na sobě dříví štípat." Zástupce ČMKOS Stanislav Antoniv vyzval spoluobčany a spoluobčanky, kteří nesouhlasí s reformami, aby svou nespokojenost vyvedli z obýváků a z hospod a přišli do ulic podpořit protesty proti vládním reformám. Podpora ze strany Nezávislého odborového svazu Policie vyjádřená ústy jeho místopředsedy Daniela Bláhy ukázala, že na straně veřejného zájmu formulového občany stojí i členové bezpečnostních složek státu.

Po demonstraci se účastníci vydali na pochod na náměstí Jana Palacha, kde měl každý z účastníků možnost vystoupit. V otevřené tribuně vystoupilo na 25 občanů.

Iniciativa ProAlt zaznamenává stále rostoucí občanskou nespokojenost v celé zemi a vyzývá vládu k dialogu s občany, odbory a odbornou veřejností, k dialogu, kterému se vláda dosud vyhýbá. Doufá zároveň, že zákony, u kterých parlamentní většina přehlasovala veto Senátu, budou zrušeny Ústavním soudem. Jejich vstup v platnost a účinnost by znamenal další prohloubení napětí ve společnosti, které by mohlo mít pro zemi nedozírné následky.

ProAlt považuje vystoupení občanů za klíčový prvek politického prostoru a bude v organizaci podobných akcí pokračovat.

0
Vytisknout
8423

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2011