Západní státy jsou nyní zralé na revoluci

21. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Má-li dojít k revoluci, předem se vyskytuje málo varovných signálů, píše v deníku Independent jeho někdejší šéfredaktor Andreas Whittam Smith. Podle jeho názoru existuje dobrý důvod, proč bychom se měli bát. Za posledních 25 let se totiž systematicky prohlubují rozdíly mezi příjmy chudých a bohatých. Nerovnost, která začala vznikat v Americe a v USA od sedmdesátých let, se od té doby šíří. Ze studie OECD zveřejněné v květnu vyplývá, že se tomu nedokáží vyhnout ani země jako Dánsko, Německo a Švédsko, které měly dosud nízkou sociální nerovnost.

Důsledkem toho je, že na industrializovaném Západě je průměrný příjem deseti procent nejbohatšího obyvatelstva devětkrát vyšší než příjem nejchudších deseti procent. To je obrovský rozdíl. A pokud se srovnávají platy ředitelů velkých firem s platy jejich zaměstnanců, rozdíly jsou překvapující. V mnoha případech vydělávají ředitelé dvěstěkrát víc než jejich zaměstnanci s nižšími platy. V určitou chvíli vyvolají tyto obrovské rozdíly nepokoje. Nastává tato chvíle teď?

Pokud ano, musí se stát něco konkrétního, co vyvolá výbuch. Možná k tomuto účelu stačí nekonečná hospodářská krize, rostoucí nezaměstnanost, neuvěřitelná obtížnost, s níž získávají mladí lidé zaměstnání, snižování příjmů v důsledku inflace a vysokých činží, které trestají lidi, kteří nejsou schopni si koupit vlastní byt.

Demonstranti, kteří táboří před katedrálou svatého Pavla v Londýně, zdůrazňují právě nerovnost. Demonstranti na Wall Street se označují za mluvčí 99 procent obyvatelstva, které už nechce tolerovat zkorumpovanost a chtivost po penězích, které projevuje zbylé jedno procento obyvatelstva.

Revoluce r. 1848 vznikly zcela neorganizovaně. "Většinou nastalo krátké, zmatené období požadavků a demonstrací, během nichž vládní nejistota vedla k zesílení napětí," píše historik profesor Stearns. Je to tedy stejné jako dneska.

Vedoucí představitelé revoluce r. 1848 byli intelektuálové bez politických zkušeností, nebyli to muži činu. Tento amatérský rys revolucí z r. 1848 se opakuje i dnes.

Předrevoluční situace je charakterizována dvěma zásadními rysy - jednak cenným povědomím, které sdílejí široké masy, a jednak rozhodností trvale a dlouhodobě jednat. První rys zcela jistě existuje - není jasné, zda už existuje i druhý.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
20906

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2011