ProAlt: Zveme vás na konferenci "Zneužívání sociálních dávek?"

24. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

V pondělí 24. října 2011 pořádá Iniciativa ProAlt a Pražská škola alternativ seminář k tématu zneužívání sociálních dávek, který se zaměří na tato témata: Jak velkým problémem je zneužívání sociálních dávek? Jaký je celkový objem vyplácených sociálních dávek ve vztahu ke státnímu dluhu a výši rozpočtu? Není naopak téma politicky zneužíváno a využíváno? A pokud ano, kdo zneužívá zneužívání sociálních dávek?

Zneužívání sociálních dávek patří mezi hlavní argumenty pro změnu legislativy v oblasti sociálního zabezpečení a omezování sociálního státu. Odborníci a odbornice vystupující na semináři se zaměří na to, zda je zneužívání sociálních dávek tak závažný problém, aby byla vedena silná restriktivní politika vůči jejich příjemcům. Advokát a mluvčí iniciativy ProAlt Pavel Čižinský k tématu říká: "Pokládat zneužívání sociálních dávek za trestný čin podvodu je nesmysl. Současná legislativní úprava pro tzv. zneužívání je přísnější než pro neplacení daní. Hranice pro trestný čin podvodu je již 5 000,- Kč, zatímco pro neplacení daní až 50 000,- Kč. Z hlediska struktury zákona je tedy jasné, že by to tak být nemělo. Chtějí politici tento nedostatek napravit a zpřísnit kritéria pro neplacení daní, nebo chtějí být přísnější na chudé?"

Seminář se uskuteční v pondělí 24. října od 18 hodin v budově ČSVTS, Novotného lávka 5, Praha 1, sál č. 418. Vystoupí: Anna Šabatová, Tereza Dvořáková (doktorandka antropologie na FHS UK), Pavel Čižinský (advokát, mluvčí ProAlt), Ondřej Lánský (sociolog, mluvčí ProAlt). Moderuje: P. Eichler.

Na semináři vystoupí také antropoložka Tereza Dvořáková z FHS UK, která na toto téma realizuje výzkumy a zabývá se jím jako techno-politickým nástrojem kontroly. "Termín 'zneužívání sociálních dávek' je běžnou součástí každodenního diskurzu a 'boj proti zneužívání' a 'skupině zneuživatelů' je hojně užíván zejména pravicovými politiky jako politické heslo. Taková hesla přitahují pozornost příslušníků střední třídy, protože se zakládají na jimi sdílené sadě morálních a hodnotových kritérií řádného občanství, jako jsou individuální zodpovědnost, schopnost samostatně zabezpečit rodinu a práce jako nástroj, který vede k dosažení takových hodnot," dodává k tématu.

Sociolog Ondřej Lánský z iniciativy ProAlt se zaměří na ekonomické aspekty sociálních dávek, ale i jejich společenskou roli: "Sociální dávky představují jednu z forem realizace sociální spravedlnosti. Společnost totiž prostřednictvím státních a dalších institucí (regionálních atd) přerozděluje část vyprodukovaného bohatství tak, aby zabránila alespoň některým formám nespravedlnosti spjatými s náhodným rozdělením talentů, rodinných či sociálních dispozic či schopností. Tzv. princip zásluhovosti je velice silně spojen s existujícími formami sociálního vylučování, neboť přístup jedince k možnostem zapojit se do práce je ze sociálního, geografického či jiného hlediska nerovný a podléhá dnes spíše refeudalizovanému principu původu než výkonu."

0
Vytisknout
7323

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2011