Sarkozy Cameronovi: Držte pořád hubu ohledně eura

24. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Sarkozy se zuřivě pohádal v Bruselu s britským premiérem Cameronem na summitu evropské sedmadvacítky. Sarkozy začal zuřit, že britští ministři pořád kritizují. Řekl Cameronovi otevřeně: "Promrhal jste dobrou příležitost držet hubu. Už máme plné zuby toho, že nás pořád kritizujete a poučujete nás, co máme dělat. Říkáte, že euro nenávidíte, a teď chcete zasahovat do našeho jednání."

Cameron požadoval, aby všechn 27 zemí mělo právo konečného rozhodování ohledně opatření proti finanční krizi v eurozóně. Tvrdil, že balík, který ve středu má přijmout 17 zemí eurozóny, má vážně dopady pro celou Evropskou unii, včetně zemí, které v eurozóně nejsou, a donutil přítomné, aby do konečného komuniké včlenili klauzuli, že zákony o jednotném trhu EU musejí být dodrženy a že i země, které nejsou v eurozóně, musejí mít rovné podmínky jako země v eurozóně.

V pondělí bude muset Cameron čelit v londýnské Dolní sněmovně vážnému vzbouření euroskeptiků ve své straně, kteří požadují referendum o tom, aby Británie z Evropské unie vystoupila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13137

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2011