Záchrana eurozóny se ve středu zřejmě nekoná

26. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Vznikají vážné obavy, že dojde k obnovení globální hospodářské krize. Přední politikové z Evropské unie se totiž pořád ještě nedohodli na plánu na záchranu jednotné evropské měny. Plány na středeční zasedání, kdy měla být uzavřena "velká dohoda" o záchraně eura, byly zrušeny. Šíří se dohady o tom, že italská vláda Silvia Berlusconiho padne a německá kancléřka Angela Merkelová zaujala ohledně navrhovaného záchranného balíčku tvrdý postoj při vyjednávání s francouzským prezidentem Sarkozy.

"Všichni si uvědomují, že jsme na pokraji takové totální katastrofy, že je nutno přijmout opatření, která by tomu a obrovské recesi zabránila," řekl jeden evropský diplomat. "Trhy nás zabijí, pokud neumřely samy smíchem."

V úterý ostře poklesla hodnota akcií v Evropě i v New Yorku, protože trhy začínají mít strach, že v Bruselu nedojde k dohodě. Situace byla v úterý večer tak vážná, že Mezinárodní měnový fond uvažoval, že vloží do záchranného fondu Evropské unie sám chybějící finance. MMF je přesvědčen, že EU potřebuje zálohu nejméně 2 bilionů euro, aby se snížil tržní tlak na dvě velké problémové země, Itálii a Španělsko.

Merkelová odmítla komuniké eurozóny, které požadovalo, aby Evropská ústřední banka skoupila více italských a španělských obligací. Německo to slovy Merkelové odmítá. Němečtí poslanci naopak očekávají, že až získá záchranný fond EU potřebné peníze, Evropská ústřední banka úplně přestane kupovat obligace jiných zemí.

Merkelová a Sarkozy vyvinuli silný tlak na Berlusconiho, aby do středy vypracoval přesný plán jak snížit dluh Itálie, který dosahuje 1,9 bilionu euro a rovná se 120 procentům italského HDP.

Stále ještě nebyla dořešena ani otázka "sestřihu" řeckých dluhů, EU požaduje, aby evropské banky odepsaly nejméně 50 procent těchto dluhů. Nabídly odpis 40 procent uprostřed obvinění, že EU vlastně chce odpis 60 procent těchto dluhů.

Dosud nebylo ani vyřešeno, jak a odkud mají přijít peníze na posílení záchranného fondu EU. Část tohoto fondu už byla přislíbena jako pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku a trhy očekávají, že fond bude mít k dispozici nejméně 1,25 - 1,5 bilionu euro. Evropa vyjednává s MMF a s národními investičními fondy z Asie a z Perského zálivu.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
11736

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2011