Otec rodiny byl mučen

25. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Dcera libyjského disidenta, kterého mučila tajná policie Muammara Kaddáfího poté, co celou rodinu deportovala do Kaddáfího Libye britský tajná policie, žaluje za to britskou vládu.

Sami al-Saadi a jeho manželka a malé děti naložila r. 2004 britská rozvědka MI6 v Hongkongu do letadla a nechala je odvézt do Tripolisu. Manželka Karima al Saadi a její čtyři děti ve věku od šesti do dvanácti let byli dlouhé měsíce v Libyi vězněni, zatímco otec rodiny byl mučen.

Saadi se dověděl minulý měsíc jak klíčovou roli hrála při jeho vydání Kaddáfího režimu na mučení britská rozvědka MI6. Human Rights Watch, americká lidskoprávní organizcae, totiž nalezla v opuštěné kanceláři šéfa Kaddáfího tajné policie Moussy Koussy dokumenty, mezi nimiž byl i fax od CIA z r. 2004, v němž CIA sdělovala Koussovi, že se chce podílet na operaci proti al-Saadimu, kterou zorganizovala britská MI6.

Saadi a celá jeho rodina žaluje MI6, MI5, britské ministerstvo zahraničí a britské ministerstvo vnitra. Jeho případ a případy jeho rodiny patří k 30 případů, v ncihž podle britského ministra spravedlnosti Kennethe Clarka lidé žalují britské úřady za to, že se podílely na jejich mučení či dopravě na mučení do třetích zemí. Clarke nařídil, že se tyto soudní spory budou projednávat v tajnosti, což kritizují britské lidskoprávní organizace.

Saadi a jeho rodina žili v exilu v Číně. Cestovali r. 2004 do Hongkongu poté, co se prostřednictvím třetí osoby dotázali MI5, zda dostanou povolení vrátit se do Londýna, kde žili v devadesátých letech. Měli dojem, že je britští diplomaté podrobí pohovoru. Namísto toho byli zatčeni a pak donuceni letět do Tripolisu. Děti byly v letadle odděleny od rodičů a po přístání byli matka a otec odvezeni pryč s kapucemi na hlavě, nohy svázané drátem. Dětem byly zavázány oči.

Mučeného otce ve vězení pravidelně mučitelé předváděli dětem, zřejmě, aby na něho vyvinuli nátlak. Po půldruhém měsíci byla matka s dětmi propuštěna, otec byl vězněn šest let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8895

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2011