V Káhiře bylo usmrceno 24 osob

10. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejméně 24 osob bylo usmrceno a více než 200 zraněno v centru Káhiry poté, co se protest proti útoku na kostel proměnil v nejhorší násilí od osmnáctidenního povstání, které v únoru svrhlo egyptského prezidenta Mubaraka.

Na demonstraci proti útoku na kostel v jižním Egyptě začala vojenská policie u budovy káhirské televizní stanice střílet. Boje se rozšířily na náměstí Tahrir a do okolních ulic. Terčem střelby se staly i nemocnice, kam byli sváženi ranění. Státní televize uvedla, že v centru města a na náměstí Tahrir byl zaveden zákaz vycházení, od 2 hodin ráno do 7 v pondělí.

Prozatímní premiér Essam Sharaf požadoval, aby se situace uklidnila. Do ulic bylo vysláno více než 1000 policistů. Sharaf uvedl: "Nejde o střety mezi křesťany a muslimy, ale někdo se snaží vyvolávat chaos."

Koptičtí křesťané tvoří asi 10 procent obyvatelstva Egypta a někteří z nich se obávají, že by se v Egyptě mohli dostat k moci ultrakonzervativní islamisté a potlačit tyto menšiny.

Na internetu Egypťané ve velkých počet obviňují vládnoucí vojenskou radu, že vyvolala toto násilí. Obnviňujíá generály, že vyžívají nestability ve společnosti jako záminku k potlačování svobody projevu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7243

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2011