Romští manželé hledají práci

27. 8. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

K probíhající debatě o romské menšině v České republice přináším jeden příběh zakončený prosbou.

Znám dva manžele, kteří žijí v nejmenovaném východočeském městě poblíž Hradce Králové. On je osmapadesátiletý Rom, jí je třicet osm a je Romka jen po jednom z rodičů (tato drobnost v České republice vůbec není marginální, neboť takový člověk má výhodu, že na něm jeho původ tzv. není vidět). Oba jsou křesťané, docházejí do jednoho místního protestantského sboru a jsou co do dodržování desatera (a také co do pracovitosti) jedni z jeho nejlepších členů (vím to, protože tam příležitostně také docházím). Pro účely svého církevního sboru založili rodinou hudební skupinu, která hraje a zpívá na bohoslužbách.

Sedmičlenná rodina: On, Ona a jejich dvě děti (18 a 22) se svými partnery a novorozenou vnučkou, žijí v městském bytě 3+1 za který platí 8 500 Kč měsíčně, přičemž jeho jediným stálým příjmem je částečný invalidní důchod 5 400 Kč měsíčně a Ona je nyní krátkodobě nemocná a pobírá 2 500 Kč měsíčně. Syn (22), který pracuje jako brusič, je kromě matky jediný stále pracující člen rodiny, a také jediný, který ze svého příjmu rodině měsíčně přispívá částkou 2 -- 3 tisíce na domácnost. Jeho bělošská partnerka studuje. Dcera (18), která je na mateřské dovolené s jedenáctiměsíčním dítětem, nepřispívá ze svých mateřských dávek nic, neboť z nich už dva měsíce živí svého nezaměstnaného partnera.

Ona (38) se vyučila prodavačkou (kterou z ní chtěli mít rodiče), ale pracovala ve vytoužené profesi zahradnice a posledních jedenáct let pracovala na pile, kde si trvale zničila záda do té míry, že jí lékař doporučil, aby už v dané profesi nepracovala. Až ukončí nemocenskou, ráda by se vrátila k méně fyzicky náročné profesi zahradnice anebo k nějaké podobné práci vykonávané "na vzduchu". Brala by ale i práci uklizečky, anebo pracovala na fyzicky méně náročné pozici dělnice.

On (58) má základní vzdělání, v období socialismu pracoval 20 let v koželužně, ta pak byla uzavřena a on si založil vlastní firmu na výkopové práce, která skončila po pěti letech, když si firmu najal tunelář, pro něhož firma vykopala kanalizaci v jednom malém městě, a tunelář za práci nezaplatil. On, poctivý romský podnikatel, tedy své zaměstnance zaplatil ze svého a ohlásil bankrot. On od té doby pracoval jako uklizeč v budovách nejrůznějších firem, v poslední době má však stále méně práce. Hlavní důvod je samozřejmě ten, že člověku, který má romské vzezření, dá práci velice málo Čechů. Rád by pracoval jako dělník, domovník, uklizeč nebo zahradník.

Tento článek píšu především proto, že mě moji romští přátelé poprosili, zda bych mohl poslat do médií jejich prosbu o práci. Oba mají řidičský průkaz skupiny B, On má kromě toho průkaz na řízení vysokozdvižného vozíku. Hledají (samozřejmě v závislosti vzdálenosti místa a výše platu, který musí pokrýt dojíždění) práci kdekoli ve Východních Čechách a pokud by šlo o dobrou práci, i dále.

Pokud byste o nějaké práci věděli, nebo ji dokonce mohli sami nabídnout, ozvěte se, prosím. na můj mail uvedený v medailonku O autorovi pod tímto článkem. Milerád poskytnu kontakt, podrobnosti i osobní doporučení...

0
Vytisknout
16320

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2011