V Glasgow studenti znovu demonstrovali proti likvidaci kursů - marně

23. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Na university of Glasgow studenti ve středu znovu demonstrovali proti kontroverznímu, čistě komerčně orientovanému vedení univerzity, které prosazuje agresivní manažerskou politiku, omezuje kursy a snaží se proměnit školu v mlýnek na peníze.

Rektor univerzity Anton Muscatelli zahájil letos v únoru agresivní politiku: oznámil, že univerzita je v deficitu a bude nutno zrušit celou řadu kurzů, mimo jiné i většinu kursů evropských jazyků a kultur. Následovala obrovská protestní kampaň, v tisku vyšlo více než padesát protestních článků, jednou univerzita na studenty dokonce poslala policii. Ministr školství ve Skotsku se vyjádřil, že rektor vede "nesmyslnou válku proti vlastním studentům i učitelům".

V důsledku kampaně agresivně manažerské vedení univerzity do určité míry ustoupilo, ale jen tak, aby zvládlo média. 2: června oznámil rektor Muscatelli v Senátu, že univerzita najednou zázračně už není v deficitu. K rušení kateder se však přesto přistoupilo.

Středeční demonstrace se konala mj. na podporu moderních jazyků a kultur a zejména kulturního program Slavonic Studies, který seznamuje studenty s kuturou, literaturou, filmem a médii středovýchodní Evropy, včetně ČR.

Manažerské vedení školy se tak postavilo do konfliktu nejen se svou filozofickou fakultou, která v květnu výslovně hlasovala proti zrušení tohoto programu, ale zejména i proti pětisetčlennému senátu, sboru univerzitních profesorů, který dne 2. června vyjádřil jasný nesouhlas s rušením programu slovanských studií.

Uvidíme, co se stane teď. Zda zvítězí akademický sbor anebo manažeři.

Univerzita se snaží zlikvidovat kurs, který je jedinečný a jímž by se měla škola chlubit, a dále i to, že největší množství protestů proti likvidaci Slavonic Studies dostalo vedení školy právě od studentů těchto kursů, kteří je považují rekordně za nejlepší. ZDE ZDE

0
Vytisknout
4796

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2011