Sněmovna reprezentantů vyzve rezolucí Obamu k omezení intervence v Libyi

23. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů opět napadají protiústavní intervenci v Libyi. Navrhují dvě rezoluce, které by omezily rozsah mise, a Sněmovna by o nich měla hlasovat již dnes. Jedna žádá zastavení amerických náletů na Libyi, a to jak bezpilotními, tak pilotovanými letouny, zatímco dovoluje americkou podporu NATO jinými způsoby, například v oblasti průzkumu nebo záchranných operací. Druhá výslovně zakazuje nasazení pozemních jednotek, ale povoluje vše ostatní; ta vychází z návrhu senátorů Johna Kerryho a Johna McCaina.

První rezoluce je zaměřena proti kurióznímu tvrzení Obamovy administrativy, že bombardování nepředstavuje "nepřátelskou" aktivitu, a tudíž prezident nemusí po 60 dnech usilovat o souhlas Kongresu.

Republikánský lídr Sněmovny Boehner prohlásil, že je nepravděpodobné, že by prošla druhá rezoluce povolující omezené užití síly v Libyi. McCain odsoudil "izolacionistický" přístup Republikánské strany, ale Boehner s touto charakteristikou nesouhlasí. Tato rezoluce však bude patrně schválena Senátem.

Rezoluce vyzývající k zastavení útoků pravděpodobně nebude právně závazná, ale přesto může mít význam; Obama se může rozhodnout, že požadavku vyjde vstříc, aniž by byl k tomu donucen, což by znamenalo oboustranně přijatelný kompromis ve sporné záležitosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5205

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2011