Česká televize se ohrazuje proti nepravdivým informacím v tisku

9. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Česká televize se důrazně ohrazuje proti velmi nepřesným informacím, které se dnes objevily v tisku v souvislosti s oznámením generálního ředitele Jiřího Janečka, že se hodlá k 31. srpnu tohoto roku vzdát funkce.

Dovolíme si uvést na pravou míru zejména nepřesné informace dnešních Hospodářských novin (HN). Ty v článku redaktorky Marie Valáškové Janeček končí, nový šéf bude muset šetřit mimo jiné tvrdí, že "Česká televize musí letos opět sáhnout do rezervních fondů, aby zaplatila svůj chod. Podle předběžných odhadů může v rozpočtu chybět až půl miliardy korun." V první řadě je třeba zdůraznit, že Česká televize se nachází ve vynikající finanční kondici, když stav jejího majetku od roku 2004 do roku 2011 neustále roste a v současnosti historicky nejvyšší. V žádném případě tedy není pravda, že by v rozpočtu televize veřejné služby chyběla půl miliarda korun. Česká televize naopak dokázala řadou restriktivních opatření a dlouhodobou strategií plánování každoročně zajistit úspory v řádech stovek milionů korun. V této souvislosti je nutné vyvrátit další chybné tvrzení HN. ČT nikdy neměla a nemá žádný rezervní fond. Nemůže tedy z něho ani čerpat. Přes obavy některých kritiků je Česká televize mimořádně dobře připravena čelit v dalších letech neustále stoupajícím zejména mandatorním výdajům i při mírném poklesu výnosů, které jsou dány zákonným způsobem jejího financování.

Chybné je i další tvrzení HN, že "Za rok 2010 ještě není hotové vyúčtování...". Česká televize má nejen hotovou účetní závěrku za rok 2010, ale byl dokonce ukončen i účetní audit se závěrem: BEZ VÝHRAD.

V článku HN se dále uvádí: "Rezervní fond se začal plnit po roce 2008, kdy se zdvojnásobily koncesionářské poplatky." Skutečnost je taková, že v roce 2008 došlo ke zvýšení TV poplatku ze 120 korun na 135 korun. Jedná se tedy o navýšení o 12,5 %, které však bylo plně kompenzováno omezením vysílacího času pro reklamu na všech programových okruzích ČT.

Zavádějící je i informace v Mladé frontě Dnes, která spekuluje, že s odchodem Jiřího Janečka by mohl skončit pořad Máte slovo. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi populární formát s moderátorkou Michaelou Jílkovou, který je ve vysílacím okně vždy nejsledovanějším pořadem ze všech tuzemských televizí, není nejmenší důvod o jeho zrušení uvažovat.

Lidové noviny zřejmě nedopatřením zaměnily jméno předsedy Rady České televize Jiřího Baumruka, kterého citovaly jako Milana Baumruka.

Ladislav Šticha

Tiskový mluvčí ČT

0
Vytisknout
6040

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2011