Americké univerzity se v Africe zmocňují zemědělské půdy

9. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Harvardská univerzita a další čelné americké vysoké školy používají britských hedgových fondů a evropských finančních spekulantů k nákupu či k pronájmu velkému množství zemědělské půdy v Africe. To zřejmě povede k vyhánění tisíců místních lidí z těchto pozemků, varuje nová studie.

Vědci poukazují na to, že zahraniční investoři mají získ z přebírání zemědělské půdy, které často nevede k slibovanému prospěchu a hospodářskému rozvoji a v nejchudších zemích světa může vést k ekologickým a sociálním problémům.

...a letadlová loď na Lipně?

9. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Ministr obrany Alexandr Vondra v Bruselu prohlásil, že Česká republika údajně "není spokojena" se střediskem včasného varování, které hodlá Obamova administrativa v Praze umístit - náhradou za zrušený projekt radaru v Brdech. A naznačil, že "bychom" měli zájem spíše o něco, co by skutečně zvýšilo českou obranyschopnost, a přitom by to nemuselo souviset s protiraketovou obranou.

Vláda se chová arogantně a urážka státního orgánu se v ČR znovu stala trestným činem!

8. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva Ne základnám

2.6.2011 bylo na půdě sněmovny slyšení k petici ČSSD " Zastavme devastaci naší země".

Protože máme od nesčetných petičních stolků pořádaných iniciativou ne základnám řadu poznatků, sepsali jsme ty, které se s železnou pravidelností opakují. Sestavili jsme je do prohlášení, které jsme si dovolili na závěr slyšení přečíst. Mimochodem, na slyšení se nedostavil žádný z pozvaných členů vlády ani žádný koaliční poslanec.

Nekrology jako chvála lokajství

9. 6. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 4 minuty

Osobně nemám nic proti zesnulému Eduardu Janotovi, ani proti zatím (?) poslednímu českému vojákovi, který nepřežil výbuch miny v Afgánistánu. Už proto ne, že bývalého ministra náhle zemřelého na tenisovém kurtu, neřkuli padlého ve střední Asii osobně neznám. Znám jenom jejich český mediální obraz, a ten mi přijde podivný.

Když překvapivě náhle zemřel Eduard Janota, českými politiky v médiích žoviálně titulovaný "Eda", ožilo klišé rychle zakořeněné během Janotova působení ve Fischerově úřednické vládě: Nepostradatelný, spolehlivý, věrný úředník, bez kterého se neobešel jediný rozpočet.

Strana Věci veřejné se odepsala sama. Zbývá jen generální stávka

9. 6. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 6 minut

Věci veřejné nepochopily, co dávalo smysl jejich existenci, a nechaly padnout poslední příležitost ke své rehabilitaci. Setrvání ve vládě podmínily tím, co pro občany nemá cenu a nebude to mít cenu ani pro ně. Motivace k loňské jejich volbě definitivně zanikla. Byly z velké části voleny proto, aby chránily občany před stranami, které mají bezohlednost přímo v programu. Takové naděje do nich už nikdo vkládat nebude.

Nechte maličkých, aneb i moje doga byla zlatíčko, než pokousala souseda.

9. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Právě jsem dočetl zpověď rodičů Tomáše Pitra a zamáčknul jsem slzu. Rodiče se vyplakali reportérovi BLESKU (6.6.2011) na rameni a snad se jim i ulevilo. Chápu, konečně veřejnosti vyjevili, jaký ten jejich Tomášek byl (a dosud je) mimořádné dítko. Zřejmě po dědečkovi, uhlobaronovi, neboť podle otce už jako malinký byl něco jako matematický genius. Otec o něm totiž vypráví, jak v době, kdy ještě ani nechodil do školy, si uměl vypočítat výhodnost prodeje ve velkém. Když jej otec jako malého chlapce posílal pro cigarety Sparty za deset korun, malý Tomáš prý prohlásil, že kdyby koupil karton (10 krabiček po 8 korunách), vydělal by na tom 20 korun! Zkrátka, hotový Einstein, matematický zázrak, ale na strojní průmyslovce měl potíže. Technika mu prý byla cizí. Zajímavé, obyčejně matematika a technika jdou ruku v ruce. On byl zřejmě výjimka.

K lamentování nad bílou mytologií

8. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Když theologie díky Immanuelu Kantovi přišla o možnost operovat tzv. ontologickým důkazem existence křesťanského boha, nastal v jejích apologetických výkladech významný posun: Namísto bytím začala od té doby až na výjimky operovat (společenským a individuálním) vědomím, snažila se ze všech sil "dokazovat" svůj centrální předmět z jeho společenské funkce a z individuální psychické potřeby. Analogický vývoj lze dnes vysledovat na "pokrokové" frontě sekulárního koloniálního náboženství západní civilizace, jež se ze všech sil snaží obhájit konzervativní kněžská kasta mající na starosti zabránit "zkažení" mládeže.

To kontroverzní slovíčko kdyby! Kdyby byly (kdesi) ryby, nepotřebovali bychom rybníky.

9. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

"Zubaři hrozí, že pokud vláda nevyřadí plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubařů vypovědět smlouvy s pojišťovnami a vybírat od pacientů v hotovosti."

Tolik strohá zpráva v Aktuálně.cz. Zubaři totiž tvrdí, že člověk může kazům zubů zabránit, pokud se o ně řádně stará. Je pravda, že výrobci zubních kartáčků vycházejí těmto potřebám vstříc a předhánějí se v kvalitě provedení svých výrobků, ujišťují o stoprocentní dokonalosti vyčištění zubů, dokonce vyčištění i toho, co tam (v dutině ústní) nemáme. Zkrátka, dokonalost sama! A lidé toho nevyužívají, nevděčníci.

Musíme se opravdu k sexuálním výstřelkům vysoce postavených mužů vracet?

9. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Jedna čtenářka BL četla tento můj text Byla si okamžitě jista tím, že nadržuji významnému politikovi a finančníkovi, Strauss-Kahnovi (a nebudu opakovat, jak mě za to počastovala). Nikdo další sice tento názor zatím takto nesdílel, ale zdá se, že se asi musím k té problematice ještě trochu vrátit. Cožpak v tom shora citovaném textu nenarůstá jistá gradace, záměrně vycházející ze zcela očividného protikladu mezi mocí a bezmocí? Copak v něm nebylo (zrovna v 5. a 6. odstavci) zcela jednoznačně konstatováno, že se teď advokáti obžalovaného špičkového pohlavára, známého v celém světě, pokusí nalákat tu ženu "odnikud"("bez významných kontaktů" a "nicotného významu" na jevišti dějin) do nějaké pasti, aby svého klienta dostali z kleští možného odsouzení (až na 25 let)?

České školství je přece pašák!

9. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Nejdříve jeden "hlas lidu". Prý to bývá "hlas boží"! Takže ty proslulé jednotné maturity v té tzv. lehčí verzi prý byly na úrovni snad jen 9. třídy. Alespoň takto se začali vyjadřovat někteří z těch, co tímto poznávacím řešetem (za málem miliardu Kč a po zhruba jednom desetiletí průtahů) prošli. Že by slonice porodila myš?

JASLOVSKÉ BOHUNICE:

Nesouhlasím se svědectvím Františka Pesuta

9. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Na jaderných elektrárnách v Jaslovských Bohunicích jsem prožil 17 let, v průběhu kterých jsem se v různých funcích aktivně podílel na montáži, spouštění i provozu jaderných bloků A1, V1 i V2. Plně se ztotožňuji s vyčerpávající odpovědí Vladimíra Wágnera na uvedený pamflet, píše Antonín Bařinka.

K jeho odpovědi na jednotlivé body si dovoluji několik doplnění.

Jaderná elektrárna v Jaslovských Bohunicích

Odmítám argumentaci Františka Pesuta

9. 6. 2011 / Vladimír Wagner

čas čtení 13 minut

Včerejší Britské listy uveřejnily příspěvek Františka Pesuta, který je v podstatě snůškou "urban legend" a hospodských diskuzí. (František Pesut o sobě uvádí, že byl pracovníkem jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice už v době její výstavby, a že je tedy očitým svědkem, pozn. red.). Pokusím se k nim racionálně vyjádřit, i když moc nepředpokládám, že to bude mít velký význam. V každém případě počítám s tím, že za nějaký měsíc či rok si v nějaké internetové diskuzi o jaderné energetice či příspěvku třeba v Britských listech přečtu od čtenáře včerejšího článku asi toto:

Německá studie: Jaderné elektrárny jsou nepojistitelné

9. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Stopadesátisedmistránková německá studie s výmluvným názvem Berechnung einer risikoadäquaten Versicherungsprämie zur Deckung der Haftplichtrisiken, die aus dem Betrieb von Kernkraftwerken resultieren dokazuje, že jaderné elektrárny jsou v zásadě nepojistitelné. Podle zjištění autorů by pojistné platby nezbytné pro pojištění jaderného reaktoru proti nehodě dosáhly hodnoty 0,14 - 2,36 euro za vyrobenou kilowatthodinu. To přinejmenším odpovídá vypočteným výrobním nákladům na elektřinu z 1 000 MW tlakovodního reaktoru v Kalifornii v roce 2018. Jinými slovy: Plnohodnotné komerční pojištění jaderného reaktoru proti havárii by z něj udělalo naprosto prodělečný podnik...

Transformátory v jaderných elektrárnách mohou zlikvidovat sluneční erupce

9. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Píše o tom v článku o slunečních erupcích německý týdeník Der Spiegel, upozorňuje Uwe Ladwig.. Sluneční erupce totiž vytvářejí intenzivní elektromagnetická pole, v jejichž důsledku se indukuje v elektrickém vedení nebezpečný protiproud. V důsledku toho došlo k mnohahodinovým výpadkům dodávky elektrické energie r. 1989 v kanadské provincii Quebec. V New Jersey zničily solární erupce elektrický transformátor v jaderné elektrárně. Ve Švédsku vyvolaly solární bouře výpadky elektrické energie v roce 2003.

Zdroj: ZDE

Britští penzistí obětí sedmihodinové "kontroly" amerických imigračních úředníků

9. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Když přistála luxusní rekreační loď s 2000 britskými penzisty na krátkou zastávku v Los Angeles, jejich dvou a půl měsíční plavba za "aljašskými dobrodružstvími", za níž každý penzista zaplatil 300 000 Kč, se podle svědků proměnila spíš v zážitek z tábora v zálivu Guantánamo.

Luxusní rekreační loď zakotvila v Los Angeles dne 26. května na jeden den, byla to už její desátá zastávka na americkém území.

BRITÁNIE:

Arcibiskup z Canterbury odsoudil "děsivou" vládní koalici

9. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V článku, napsaném pro časopis New Statesman, arcibiskup varuje, že britská veřejnost je obětí "strachu" z vládních reforem školství, zdravotnictví a systému sociálního zabezpečení. Williams obvinil britskou vládu, že prosazuje "radikální politiku, pro kterou nikdo nehlasoval".

26756

Ukradená galerie v Modřanech

9. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Donedávna by bylo absurdní si takovou otázku pokládat. Kromě Modřanského biografu a dvou kulturních středisek, které na Vánoce nabídnou koncert skupiny Spirituál kvintet a na Velikonoce travesty show, v Modřanech příliš kulturního vyžití nebylo. O výtvarném umění nemluvě, píše Veronika Šubrtová.

Překročení meze

8. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Je to tady. Dlouho jsme se pohybovali na okraji nesmírně nebezpečného srázu. Balancovali jsme malinko dopředu a zpět, a vždycky jsme se nějak udrželi; nepadali jsme. Doteď. Ale už to vypadá, že padáme do propasti. Ano, je to průšvih. Ano, jsou to mizerové, napsal Jindřich Špicner.

BRITÁNIE:

Oxfordská univerzita vyjádřila nedůvěru konzervativnímu ministru pro vysoké školství

8. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Tato vláda budí dojem, že jí motivuje ideologie, ale ve skutečnosti je to slabá a rozhádaná vláda. Jsou slabší, než si myslí a my jsme silnější, než si myslíme. Konec konců, oni musejí vyhrát příští volby.

Oxfordská univerzita oficiálně deklarovala, že nemá důvěru v politiku konzervativního ministra pro vysoké školství Davida Willettse. Je to první známka vzbouření britských univerzitních učitelů proti tzv. "reformám" vysokého školství.

Univerzitní profesoři v Oxfordu schválili rezoluci, odmítající britské vládní univerzitní reformy, hlasováním v poměru 283 hlasů vůči 5. Hlasovalo se v "kongregaci", což je legislativní těleso Oxfordské univerzity.

Islamofobní kachna

8. 6. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 2 minuty

Před pár dny proběhla médii senzační zpráva o tom, že několik ukrajinských mladých muslimů mělo ukamenovat mladou muslimku za účast v soutěži krásy. Osobně jsem se tomu moc nedivil, idioty a fanatiky nalezneme všude, tedy i mezi muslimy - jak se ale ukazuje s odstupem času, byla cela zpráva podvodem.

Jaká jsou skutečná rizika jaderné energetiky?

8. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Vážený pane Dipl. Ing. Wagnere, - úvodem: nepochybuji o Vaší vysoké odborné kvalifikaci a rozhledu, na základě v. Postrádám ale Vaše vyjádření poměru zisk ČEZu/riziko havárie v ČR. A také zisk ČEZu/prospěch obyčejného občana ČR, napsal František Pesut.

Koaliční tahanice: Mnoho povyku pro nic

8. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Karel Schwarzenberg se v jednom svém otevřeném rozhovoru, který jsem už komentoval pro Britské listy dříve, přiznal, že když nevyšel pokus o to dostat VV z vlády rozbitím této strany a přetáhnutím několika poslanců do koalice ODS+TOP09, požádal (loutkového) premiéra, jenž byl čerstvě ponížen neprosazením demisí ministrů "své" vlády u prezidenta republiky, o osobní rozhovor.

Sloni v porcelánu I.: L. Heger

8. 6. 2011 / Ivo Patta

čas čtení 4 minuty

Ministr za TOP 09 Leoš Heger se pustil do reformování jednoho ze základních pilířů sociálního státu, aniž by jen tušil, jak vypadají základy, na kterých systém financování zdravotnictví stojí. Systém, který se snaží překopat, lépe řečeno rozkopat. Aby zmiňovaný ministr za TOP 09 mohl začít něco smysluplného dělat, musel by pochopit, co znamená průběžné financování systémů sociálního státu a zejména si uvědomit, jaké to má důsledky. Pokud si nedoplní potřebné vědomosti a nepřestane si myslet, že platbou zdravotního pojištění si každý z nás ukládá peníze na zdravotní ošetření ve stáří, do té doby bude jeho činnost jen příslovečným tancem slona v porcelánu.

Morální protiklad přítomnosti

7. 6. 2011 / Milan Valach

čas čtení 14 minut

Žijeme na počátku rozvíjejícího se dramatu, jenž nemá v historii lidského rodu obdoby. Tento fakt je reflektován i ve společenských vědách, kde u většiny autorů převažuje pesimistický tón a jsou očekávány apokalyptické události. A přece je to jen několik málo let, kdy Francis Fukuyama publikoval svůj optimistický esej o konci dějin a vítězství liberální civilizace.

Předneseno na konferenci "Hodnoty a výchova", Pedagogická fakulta MU, Brno.

Pozoruhodný rozhovor s historikem Michalem Pullmanem:

Normalizace ještě neskončila

7. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Nespokojenost, která se v období normalizace projevovala, byla často formou konsensu a konformity. Používání oficiálního slovníku v práci či na veřejnosti a nadávání na komunisty doma či v hospodě -- to byl základ normalizační stability. Nikoliv tajná policie. Určité souznění většiny lidí s normalizačním režimem bylo podmíněno nejspíše tím, že s pomocí formální konformity s ideologií mohli lidé dosahovat cíle, které nemusely mít se socialismem mnoho společného -- třeba nosit džínsy, poslouchat metal nebo jet na individuální dovolenou. Nebylo důležité, co slova jako světlé zítřky, dialektický přístup nebo socialismus znamenají; důležité bylo jejich neustále opakování a to, že se za nimi mohlo skrývat leccos. Právě tenhle křehký konsensus se v období přestavby rozboural, protože byly položeny na stůl otázky, co vlastně socialismus znamená a zda nemá náhodou i nějaký obsah. Tam většina lidí znejistěla, jestli to tak půjde dál -- a jestli by pro svou vizi spokojeného života neměli vyzkoušet jiné pojmy.

Dnes tu převládá dojem, že my už nejsme ideologičtí a že držíme pravdu ve svých rukách. Což je podle mě kardinální omyl. Ideologie úspěchu, individuálních šancí, flexibility je přece také ideologií. To přece není žádná pravda nebo historická nutnost. Lidé přitom v praxi vidí, že často ta deklarovaná cesta k úspěchu nefunguje -- že místo individuálních sil je pro dosažení úspěchu důležitější pocházet z dobré rodiny nebo mít možnost zapojit se do příslušných skupin vlivu. Paralely s normalizačním uspořádáním jsou v tomhle smyslu až příliš nápadné. Kdybychom se dnes vážně a důsledně začali ptát, co znamenají některé pojmy dnešního společenského diskursu, jako trh, demokracie, kapitalismus, a proč či zda vůbec jsou žádoucí, mohlo by to dopadnout podobným krachem jako v přestavbě. Neboť jak normalizace, tak český dnešek se opírají o ideologické rámce, které jsou vyprázdněné a nemají svůj pevný morální bod.

Podle mě normalizace neskončila. Podstata postojů se nezměnila. Neoliberální individualismus se tomu normalizačnímu výrazně podobá. Vágně věříme tomu, že tržně-kapitalistické prostředky vytvoří něco jako pohodlný život, ale nikdo se neptá na obsahy.

Teď to schválně přeženu, abych výrazněji ilustroval, co chci říct: Kdyby režim, který v Česku vládne, praskl, tak zástupy lidí budou říkat, jak udatně nenáviděly kapitalismus a že ho vlastně nikdy nechtěly. A skutečně budou mít i vzpomínku na to, že doma na poměry nadávaly, že si stěžovaly na korupci, vydírání a podvody. Přitom budou jen selektivně preferovat půlku své paměti. A třeba pak někdo založí i ústav pro studium falešné demokracie.

Rozhovor s historikem Michalem Pullmanem IDNES

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31047